Σενάρια ανασχηματισμού πριν τη μητέρα των μαχών, το ασφαλιστικό

Λίγο πριν τη μητέρα των μαχών, την κρίσιμη ψηφοφορία του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί κύκλοι διακινούν σενάρια ανασχηματισμού. Τα σενάρια του ανασχηματισμού που διακινούνται από κυβερνητικές πηγές έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση των διαφωνούντων βουλευτών. Ωστόσο, ένας ανασχηματισμός θα δώσει την διπλή δυνατότητα στον πρωθυπουργό- πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό- να αναδιατάξει τα κυβερνητικά στελέχη απομακρύνοντας όσους αξιολογηθούν κάτω από την βάση και να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αφού έχει ολοκληρώσει τις επαφές του στη Σύνοφο Κορυφής για το προσφυγικό, ρίχνει το βάρος του στους βουλευτές του. Στο πλαίσιοπ αυτό, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές με τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ακούσει τα παράπονα και να αποτρέψει τυχόν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση της κ. Κασιμάτη η οποία προέρχεται από τον χώρο το ΠΑΣΟΚ, σε παραγωγικό υπουργείο, ακόμα και η υπουργοποίηση του κ. Συρμαλένιου που εκλέγεται στις Κυκλάδες αλλά και της Άννας Βαγενά η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με περικοπές στις συντάξεις. Στο επίκεντρο της …αξιολόγησης των υπουργών έχουν τεθεί η κ. Σία Αντωνοπούλου λόγω των προσλήψεων συγγενικών της προσώπων, ο Νίκος Φίλης για τις δηλώσεις περί γενοκτονίας αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς για τις δηλώσεις του σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος προς το κέντρο θα στείλει ένα μήνυμα συνεννόησης τόσο προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και προς τους ευρωσοσιαλιστές που σκέφτονται να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητή στις διαδικασίες του PES, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θα προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών και μελών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου προσεγγίζει στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Τσιόκας προκειμένου να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα ενώ οι κρούσεις σε πρώην βουλευτές και υπουργούς του ΚΙΔΗΣΟ έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο με πρωτοβουλία των κ.κ. Φλαμπουράρη, Παππά και Σπίρτζη. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής διατηρεί ισχυρούς δεσμούς που προέρχονται από το Παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη η ψήφιση του ασφαλιστικού θα δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να ξεκινήσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης καλύπτοντας το κενό που άφησε η απουσία του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα