Κλείδωσε η συμφωνία - Έκτακτο Euroworking Group

Κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία θα επικυρώσει το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα με τηλεδιάσκεψη στις 20:00 με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη. Υπενθυμίζεται ότι, ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ασθενής.

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως την προσεχή Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ώστε μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να εκταμιευθεί η υπο - δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα και με τη λίστα των προαπαιτούμενων του τελευταίου Εuro Working Group, ότι θα εγκριθεί το πλαίσιο για τη λειτουργία των μη τραπεζικών διρυμάτων που θα διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια και αρχικώς θα περνούν σε αυτά μόνον μεγάλα επιχειρηματικά υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η συζήτηση για τα κόκκινα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνει τον Ιανουάριο και θα έρθει άλλη ρύθμιση.

Οι συνομιλίες της Παρασκευής

Οι συνομιλίες διακόπηκαν προσωρινά, λίγο μετά τις 13.00, οι συζητήσεις που άρχισαν στις 11.30 της Παρασκευής και συνεχίστηκαν στις 16:30. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» διαβεβαιώνει κορυφαίος Υπουργός.

Στόχος των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία σήμερα και για τα 13 προαπαιτούμενα και ο εφαρμοστικός να πάει στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό.

Οι συνομιλίες έως τις 2:30 τα ξημερώματα

«Είμαστε πολυ κοντά. Έχει κλείσει το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και ο ΑΔΜΗΕ». Αυτό δήλωσε βγαίνοντας από το ραντεβού με το κουαρτέτο κορυφαίος Υπουργός στις 02.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Νέα συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτo, τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και το κουαρτέτο ανάμένεται στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συμφωνία για το 1 δισ. ευρώ έχει επί της ουσίας κλείσει.

Το κουαρτέτο αναχωρεί από την Αθήνα τελικώς το Σάββατο το πρωί.

Νωρίτερα τη νύχτα της Πέμπτης κουφαίος παράγοντας της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε:

- Οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες. Θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας.

- Θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, η joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

- Εξετάζεται προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δάνειων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη. Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανα κλάδο (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).

- Βάση των συζητήσεων για τα κόκκινα δάνεια το κυπριακό μοντέλο.

- Η βασική διαφωνία που παραμένει αφορά τη δυνατότητα πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών.

Έκλεισε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Έκλεισε ή συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο περιθώριο των ραντεβού με το κουαρτέτο.

Το σχέδιο προβλέπει την μεταβίβαση του 100% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ στο Δημόσιο και στη συνέχεια τη διατήρηση του 51% στο Δημόσιο. Για το υπόλοιπο 49% θα υπάρξει ο συνδυασμός της μετοχοποίησης και της εξεύρεσης ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ή πλειοψηφία του ΔΣ του νέου φορέα θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα