Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κόντρα στη Βουλή

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών διαβεβαίωσε: «Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα».

Ο κ. Βορίδης άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου» και πρόσθεσε, ότι η ΝΔ αισθάνεται δικαιωμένη για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα αυτό.

Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έκανε λόγο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

Τον Μάιο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες άξιζαν 25 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Μανιάτης, στις 31/12/2014 είχαν κεφαλαιακή επάρκεια 35 δισ. ευρώ και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία είναι 4,5 δισ.

«Ο ελληνικός λαός έχασε 35 δισ. ευρώ», είπε και εξέφρασε την αντίθεσή του με την παραχώρηση της πλειοψηφίας του εποπτικού οργάνου της λειτουργίας των τραπεζών στους θεσμούς. Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «γεγονός αδιανόητο» την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου, πριν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Αντιπαράθεση

Πάντως, παρά την ευρεία συναίνεση των κομμάτων στο νομοσχέδιο, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «συντρόφους» με εκείνους της ΝΔ, φράση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Γιάννη Κουτσούκου και Γιάννη Μανιάτη.

«Πρέπει να ντρέπεστε» είπε σε έντονο ύφος προς τον κ. Τσακαλώτο ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος με τη σειρά του, τους κατηγόρησε ότι δίνουν θεατρική παράσταση για τα κανάλια, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος συνέχισε προς τον κ. Τσακαλώτο:

«Μιλάτε εσείς που φέρατε τα capital controls; Δεν είναι δυνατόν να το ανεχθούμε αυτό». «Δεν ήμασταν ποτέ σύντροφοι με τη ΝΔ. Συγκυβερνήσαμε για λόγους εθνικής ανάγκης. Δεν υποστείλατε τη σημαία της ιδεολογικής διαφοροποίησης από τη ΝΔ», επέμεινε ο κ. Μανιάτης.

«Αποσύρω ανεπιφύλακτα ότι έχετε σχέσεις συντροφικότητας» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτοντας τέλος στην αντιπαράθεση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα