Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Μέρκελ μετά την κρίσιμη συνάντηση

Με έναν πρώτο κατάλογο από τις μεταρρυθμίσεις, που θα στείλει τις επόμενες μέρες στο Eurogroup και με μια ευρεία ατζέντα διμερών θεμάτων προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Βερολίνο, όπου έχει συνάντηση και δείπνο εργασίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκε στην επταμερή.

Αν και η καγκελάριος διεμήνυσε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ότι δεν περιμένει λίστα μεταρρυθμίσεων και πως η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων είναι δουλειά των θεσμών και του Eurogroup, η ελληνική πλευρά περιμένει ότι θα γίνει μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση γύρω από τα θέματα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ενόψει της συνάντησης ότι «δεν πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις», αλλά και ότι «τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη θα συζητηθούν».

Τι προβλέπει το Ταμείο:

Στόχος του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» είναι η επιστημονική διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων τα τελευταία 200 χρόνια με κέντρο βάρους την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Πρόκειται για ένα αποκλειστικά γερμανικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών με ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Το μισό περίπου ποσό διαχειρίζεται η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Με αυτό το κονδύλιο θα χρηματοδοτούνται εξάμηνες και δωδεκάμηνες υποτροφίες έρευνας για νέους έλληνες και γερμανούς επιστήμονες, η παραμονή ελλήνων επιστημόνων για έρευνα στη Γερμανία ως και τρεις μήνες, όπως επίσης και δύο θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών σε γερμανικά πανεπιστήμια διάρκειας ενός έτους. Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επίσης και επιστημονικά συνέδρια. Μάλιστα, το πρώτο που έχει πραγματοποιηθεί με στήριξη του Ταμείου έγινε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο από το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και αφορούσε τη μεταφορά φιλοσοφικής γνώσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον 20ο αιώνα. Το έργο ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Η συνέντευξη τύπου Τσίπρα - Μέρκελ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ουδέποτε υπήρξε σκέψη από την κυβέρνηση για κατάσχεση κτιρίων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα μας. Είπε πως το θέμα των επανορθώσεων και το κατοχικό δάνειο, είναι ζητήματα ηθικά και δεν σχετίζονται με τις παρούσες διαπραγματεύσεις.

Ως προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας έθεσε (1) το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων πχ ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας, (2) την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Ζίμενς και (3) η επίλυση διαφορών του παρελθόντος που «ρίχνουν σκιές», όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και οι δύο έκαναν λόγο για παύση των στερεοτύπων του "τεμπέλη" Έλληνα και του Γερμανού που φταίει για τα δεινά της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία δεν παίρνει τις αποφάσεις μιας και είναι μόλις ένα από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης, ενώ στάθηκε στην αμοιβαία προσπάθεια οικοδόμησης μιας εμπιστοσύνης.

Συμπερασματικά ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι δεν βρέθηκε στη Γερμανία για να ζητήσει λεφτά αλλά για να συμφωνηθούν οι κοινοί τόποι και οι διαφωνίες. Σημείωσε πως έγινε μια θετική συζήτηση ενώ έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα της Siemens και των αποζημιώσεων.

 

Μέρκελ: Είχαμε σήμερα μια αρχική πρώτη επαφή. Δεν έχουμε φτάσει στο να δεσμευθούμε. Θα θέσουμε τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα φάμε για βράδυ και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις.

Συνέχισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: "Ήρθαμε να βρούμε λύσεις στο πολιτικό πλαίσιο. Μόνο έτσι θα λύσουμε θεσμικά τα ζητήματα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να δούμε πού έχουμε κοινή στάση και πού διαφωνίες. Η συνάντηση λοιπόν μπορεί να είναι εξαιρετική εποικοδομητική. Ήρθα και έφερα τον καλό καιρό της Ελλάδας και έτσι ανοιξιάτικο είναι και το κλίμα της συζήτησης μας."

Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα. Το πρωτοσέλιδο του Spiegel είναι άδικο και για την κ. Μέρκελ και για τον γερμανικό λαό, να υπάρχουν εικόνες ότι υπάρχει σχέση με τη Γερμανία των Ναζί. Όταν είδα γελοιογραφία σε εφημερίδα του δικού μου κόμματος, έβαλα τις φωνές. Να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα της Γερμανίας του Τρίτου Ράιχ. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να φτιάξουμε ένα μέλλον που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό αλλά και στους κοινούς μας κανόνες.

Δήλωσε ακόμη η κ. Μέρκελ: Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.  Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δημιουργήθηκε στη βάση ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό για την ευρωζώνη και όλα τα κράτη πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος. Η Ε.Ε. είναι κάτι το πολύ σημαντικό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσει να υπάρχει.

Μέρκελ: Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα.

Επίσης συνέχισε ο πρωθυπουργός: Αυτό που ισχύει είναι ότι η ελληνική πλευρά έθεσε ένα θέμα ηθικό στα πλαίσια των θεσμών και του Διεθνούς Δικαίου. Η πρωτοβουλία για το αίτημα των επανορθώσεων δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση, δεν συσχετίζεται με την παρούσα συζήτηση για να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ένα ξεχωριστό ηθικό ζήτημα για εμάς. Είπαμε πως πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα.

Τσίπρας: Ο στόχος της επίσκεψης μου δεν ήταν να έρθω να ζητήσω λεφτά για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις. Όλοι έχουμε εκφράσει την ανάγκη να μην υπάρξει διχασμός στην Ευρωζώνη. Εδώ βρίσκουμε το κοινό έδαφος μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να πάμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κινηθούμε θεσμικά για να έρθουν τα χρήματα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά κτίρια του γερμανικού δημοσίου.

Εκνευρισμένη η Μέρκελ.

Μερκελ: Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη που είναι στο ευρώ. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσουμε απόψεις.

Ξεκινούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Τσίπρας μίλησε για Siemens και πολεμικές αποζημιώσεις μπροστά στη Μέρκελ.

Τσίπρας: Να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε αποκλειστικά για όσα έχει πάθει η Ελλάδα. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για να πατάξουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας.  Να μιλήσουμε για το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι ένα ηθικό θέμα που αφορά και τους δύο λαούς που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος. Η συζήτηση μας βασίζεται πάνω σε έναν κοινό σεβασμό.

Τσίπρας: Μιλήσαμε για μια σειρά διμερών θεμάτων για το κοινό μας μέλλον. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο με διάλογο για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας. Η ίδια η Μέρκελ μου είπε πως είναι καλύτερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο , παρά ο ένας για τον άλλο. Κατά την εκτίμηση μας δεν είχαμε ένα success story. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ και υπήρξαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αποδυναμώθηκε και είχαμε μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν λάθη. Είναι απλουστευτικό το να λέμε πως για όλα αυτά φταίνε μόνο οι ξένοι. Υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες. Η αναποτελεσματικότητα του κράτους παραμένει, η διαφθορά παραμένει, η φοροδιαφυγή των πλουσίων παραμένει. Να αλλάξουμε την πολιτική για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες. Κοινός στόχος μας είναι η υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων για φορολογική δικαιοσύνη και που θα πατάξουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Είχαμε μια καλή συζήτηση για να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους αλλά και τις διαφορές μας. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αναγκαία για να βγούμε από την κρίση.

Βασική είναι η δήλωση της Μέρκελ: Η Γερμανια δεν είναι ο θεσμός που αποφασίζει. " Ελλάδα και Γερμανία ανήκουν και θα ανήκουν στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ", είπε.

Μέρκελ: Χαίρομαι που είναι εδώ μαζί μας ο Α. Τσίπρας στην πρώτη επίσκεψη του στο Βερολίνο. Είχαμε μιλήσει και στις Βρυξέλλες και τώρα είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πιο λεπτομερή συζήτηση για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Έχουμε θερμές σχέσεις με τον λαό της Ελλάδας. Είναι πολλά εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Είδαμε ποιες είναι οι ευθύνες και οι αναγκαιότητες για να καλύψουμε τις συμφωνίες για το πρόγραμμα - γέφυρα που θα χρειαστεί. Οι αποφάσεις θα παρθούν στο Eurogroup. Η αρχή έγινε στις 20 Φεβρουαρίου και ακούσαμε προσεκτικά τις θέσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της. Πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Ξεκινούν οι δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ. Έχουν συναντηθεί επί 50-55 λεπτά.

Η συνάντηση στην καγκελαρία συνιστά πρόκληση για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιθυμεί να παρουσιάσει στην Ανγκελα Μέρκελ τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση για να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο Βερολίνο, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τη γερμανίδα καγκελάριο.

Μπαίνουν τώρα στην καγκελαρία Τσίπρας και Μέρκελ. Ξεκινάει η συνάντηση που θα κρίνει εν πολλοίς τη χρηματοδότηση μετά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Στο βάθος έξω από τον φράχτη της καγκελαρίας έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές. Στα πλακάτ αναγράφεται "Τσίπρα φορολόγησε τους πλούσιους".

Ο Α. Τσίπρας συστήνει στην Α. Μέρκελ την ελληνική αντιπροσωπεία.

Στις 19.15 ώρα Ελλάδας θα γίνουν τελικά οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών δεν άλλαξε ώρα και θα πραγματοποιηθεί στις 18.00.

Και το δείπνο εργασίας μετακινήθηκε μία ώρα νωρίτερα, στις 20:00.

Βερολίνο: Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία στους Έλληνες

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι Έλληνες, και θα τούς δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τους εαυτούς τους» δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σε τηλεγράφημα του πρακτορείου με χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Μέρκελ θα ελέγξει το μάθημα οικονομικών του Τσίπρα»

Ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών, και στον απόηχο της επιστολής του πρωθυπουργού στην καγκελάριο, στο άρθρο γίνεται λόγος για πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού να δείξει στην γερμανίδα καγκελάριο τα πλάνα του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το γερμανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή για την Ελλάδα, και αυτό φάνηκε και από την δραματική επιστολή που αποκάλυψαν οι Financial Times.

Υποστηρικτές και του γερμανικού κόμματος της αριστεράς, Die Linke δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση υπέρ της Ελλάδας που πραγματοποιείται έξω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Διαδήλωση στο Βερολίνο για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία.

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική πλευρά πηγαίνει στο Βερολίνο και με λίστα επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πρόταση, ώστε να δείξει στην καγκελάριο ποιες είναι οι προθέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η λίστα, την οποία θα προσκομίσει ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο, δεν θα συμπεριλαμβάνει μέτρα λιτότητας.
Θα αφορά σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο Βαρουφάκη, που θα αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με αναλυτική επεξεργασία ως προς τη δημοσιονομική τους επίπτωση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το θέμα της επείγουσας ανάγκης άρσης της πιστωτικής ασφυξίας θα τεθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά, η οποία θα προσπαθήσει να πιέσει την κ. Μέρκελ, έτσι ώστε εκείνη να συμβάλλει στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Αθήνας με την Ε.Ε., αναμένεται να συζητηθούν και οι προοπτικές για μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης, τον Ιούνιο.

Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί πιέζουν ώστε να συμφωνήσει η Αθήνα σε ένα τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, ωστόσο αναμένεται ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη θέση πως η μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Μια από τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο είναι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και η βελτίωση του διμερούς κλίματος.

Στην κορυφή της διμερούς ατζέντας ωστόσο βρίσκεται για την ελληνική πλευρά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Το θέμα θα τεθεί από τον κ. Τσίπρα ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επισκέφτηκε την Γερμανία την Κυριακή δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Süddeutsche Zeitung», ότι το θέμα αυτό χρειάζεται περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική λύση και ότι σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές.

Ο Μανώλης Γλέζος, εξάλλου, δήλωσε ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο ότι του προκαλεί ανησυχία το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιχειρείται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Ωστόσο, ο κ. Γλέζος τόνισε ότι παραμένουν εκκρεμή τα ζητήματα των επανορθώσεων και του δανείου και επανέλαβε ότι δεν έχει πάρει απάντηση για το πώς έληξε το θέμα, όπως ισχυρίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Στα διμερή θέματα που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά στο Βερολίνο είναι και ο επανακαθορισμός της εταιρικής σχέσης του 2011 και μια αλλαγή σε όλο το πλέγμα των διμερών συνεργασιών και της μεταφοράς τεχνογνωσίας που σχετίζονται με αυτήν.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα