Προγραμματικές δηλώσεις: Όλα τα νέα μέτρα και οι παροχές

Εν μέσω χειροκροτημάτων με καθυστέρηση 43 λεπτών ανέβηκε στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

"Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά δύναμης περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και από την αποφασίστηκότητά μας να συγκρουστούμε με το καθεστώς πολιτικής εξουσίας που βύθισε τη χώρα μας στην κρίση και τη διεθνή απαξίωση.

Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, με τη στήριξη να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, οικονομικά κυρίαρχη και ισότιμο εταίρο στην ευρωζώνη.

Θα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις εκτός από το να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας. Θα εφαρμόσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Επιγραμματικά, οι παροχές που προτίθεται να δοθούν μέχρι τον Ιούνιο και που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, είναι:

- επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
- επιδότηση ενοικίου
- δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες
- κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς
- κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
- επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής
- ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία

Αυτές που θα γίνουν, εάν και εφόσον η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές, είναι οι εξής:

- σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
- σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.



Η διαδικασία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά καθυστέρησε μισή ώρα. Ακριβώς στις 19:30 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας. Θα είναι ο μοναδικός ομιλιτής. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως στο ελληνικό κοινοβούλιο κατέφθασε για να παρακολουθήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ο επίτιμος προεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Είναι μία κίνηση που έχει μία μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχε πράξει το ίδιο στις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κων/νος Μητσοτάκης έφτασε στην Βουλή λίγο πριν τις 19:00 και αρκέστηκε να δηλώσει πως: "Ήρθα για να ακούσω τον πρωθυπουργό...".

Την ίδια ώρα, πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αφού δεκάδες εκπρόσωποι ειδησεογραφικών μέσων από όλο τον κόσμο βρίσκονται... επί ποδός στην Βουλή για να καλύψουν το γεγονός.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα