Εκλογές 2015: Κερδισμένοι και χαμένοι. Περιφέρειες που άλλαξαν χέρια

Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν παραδοσιακά «κάστρα» της ΝΔ, όπως η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν στην Ροδόπη, την Ξάνθη, το Ηράκλειο, την Ζάκυνθο και την Άρτα, τόπο καταγωγή του Αλέξη Τσίπρα.

 

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε σημαντικά την ψαλίδα από τη ΝΔ, μεταξύ άλλων, στην Ροδόπη, τα Χανιά, τη Μαγνησία, το Λασίθι, το Ηράκλειο, την Αχαΐα και την Β’ Πειραιώς.

 

Για παράδειγμα στην περιφέρεια Λασιθίου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων και η ΝΔ μόλις το 24,84%. Τον Ιούνιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις που είχε περάσει μπροστά με μερικές δεκάδες ψήφους στο 27,07% και ακολούθησε η ΝΔ με 26,76%.

 

Σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η ΝΔ έχασε δεκάδες περιφέρειες σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως την Α’ Αθηνών, την Α’ Πειραιώς, την Αιτωλοακαρνανία, Δωδεκάνησα, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας.

 

Και στις μονοεδρικές ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι περιφέρειες Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος. Για παράδειγμα στην Ζάκυνθο που είχε ψηφίσει και τον Ιούνιο του 2012 σε ποσοστό 34,74% ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τελικά το 42,99% των ψήφων. Αντίθετα στην ίδια περιφέρεια η ΝΔ έχασε δυνάμεις, καθώς τον Ιούνιο του 2012 έλαβε 28,34% και χθες έπεσε στο 24%.

 

Στην μονοεδρική της Σάμου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τελικά 36,17% και άφησε στη δεύτερη θέση της ΝΔ με 24,85%. Αν και η ΝΔ δεν μείωσε το ποσοστό της σημαντικά- καθώς στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 24,61% στην ίδια περιφέρεια- εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίναξε το ποσοστό του από το 25,5% που έλαβε τον Ιούνιο του 2012.

 

Η μοναδική περιφέρεια, η οποία αποτελεί και «προπύργιο» της ΝΔ, που παρέμεινε γαλάζια στον εκλογικό χάρτη είναι τα Γρεβενά. Στη Χίο η εικόνα ήταν διαφορετική καθώς η ΝΔ παρέμεινε πρώτη με 1.347 ψήφους περισσότερες από τον Ιούνιο του 2012. Το ποσοστό της ΝΔ έφτασε στο 38,89%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης αύξησε το ποσοστό του, παρέμεινε στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά στο 27,11%.

 

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στην περιφέρεια Θεσπρωτίας. Η ΝΔ κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή με ποσοστό 37,61%, ενώ ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,9%.

 

Την ίδια στιγμή αποχή κινήθηκε στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του 2012, ενώ αν αυξήθηκαν τα άκυρα και τα λευκά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα