Το Κυπριακό και ΑΟΖ στο επίκεντρο Σαμαρά - Νταβούτογλου

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με  παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».



Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το Κυπριακό απευθύνω έκκληση, ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο». Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ, των δύο χωρών, θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».

 

 

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης είναι αναγκαίες. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην πορεία της υγείας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη:

«Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό είχα την ευκαιρία να τηλεφωνήσω στον ασθενούντα πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όχι απλώς πάει καλύτερα αλλά σε λίγο θα είναι πλήρως αποθεραπευμένος, και του μετέφερα και τους χαιρετισμούς του κ. Νταβούτογλου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ.«Μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών», πρόσθεσε.

Στις δέκα το πρωί, Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 15.00, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα