Το αεροπλάνο των "Μακεδονικών" αερογραμμών προσγειώθηκε στην Κέρκυρα

Το μεσημέρι προσγειώθηκε στην Κέρκυρα το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι. Επάνω του έφερε τα διακριτικά "Μακεδονικές Αερογραμμές". Το γεγονός συνιστά σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές έμμεση αναγνώριση της Ελλάδας στο δικαίωμα χρήσης του ονόματος Μακεδονία στο γειτονικό κρατίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η προσγείωση έγινε με "κατ' εξαίρεσιν" άδεια που εξασφάλισε για τους Σκοπιανούς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ενέργεια εγκρίθηκε και από τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που παράχώρησε στις 19 Ιουνίου είπε ότι η Ελλάδα θα έδειχνε "μικρόψυχη" αν δεν επέτρεπε την προσγείωση του αεροπλάνου του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών με τα διακριτικά "Μακεδονικές Αερογραμμές". Το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση που εξέδοσε κάνει λόγο για de jure αναγνώριση.

Νωρίτερα, η ΥΠΑ είχε ενημερώσει, πως το μικρό αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να σταθμεύσει στους χώρους του αεροδρομίου, λόγω έλλειψης χώρου. Έτσι, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ένδειξη «REPUBLIC OF MACEDONIA» και τα διακριτικά «MKD» στα πτερύγια του, αφού αποβίβασε τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τη συνοδεία του, απογειώθηκε και επέστρεψε στο «Alexander the Great» των Σκοπίων, όπως έχουν μετονομάσει το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας τους οι γείτονες.

Το 8/θέσιο Learjet 60 αποκτήθηκε το 2005 από την Bombardier Aerospace, για τις ανάγκες μετακίνησης του προέδρου, του πρωθυπουργού και κυβερνητικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, και κόστισε συνολικά 11 εκ. δολάρια.

 Αν και καινούργιο αεροσκάφος, παρουσίασε πολλές φορές τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επικρίσεις από τα ΜΜΕ της χώρας για την παραγγελία. Τον περασμένο Μάιο, και ενώ εκτελούσε την πτήση Βρυξέλλες – Παρίσι, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση Γκρουέφσκι – Σαρκοζί, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Βέλγιο, λόγω δυσλειτουργίας του κεντρικού υπολογιστή και των συστημάτων ραντάρ.

Το 2004 ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, έχασε τη ζωή του, όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος, ένα 200 Super King Air, κατέπεσε λόγω καταιγίδας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό τέλος επιβάτες και πλήρωμα. Πάντως, μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ, ήταν αμφίβολο εάν τελικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θα ερχόταν στην Κέρκυρα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, αφού τις τελευταίες μέρες ήταν καθηλωμένο στο έδαφος, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Δημοσιεύματα εφημερίδων των Σκοπίων έκαναν λόγο για «υπεράνθρωπες» προσπάθειες, προκειμένου να επιδιορθωθεί η βλάβη και το επίσημο Learjet να πετάξει εντός του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου ως «μακεδονικό», έστω και με την «κατ' εξαίρεση» άδεια της Ντόρας Μπακογιάννη, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος της ΠΓΔΜ θα βρεθεί και πάλι εντός ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να παραλάβει από την Κέρκυρα την αντιπροσωπεία υπό τον Αντόνιο Μιλόσοκι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα