Δημοσκόπηση MRB: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μάχη για την τρίτη θέση

Για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. ανοίγει σε ποσοστά που κινούνται γύρω από το 4%, ενώ πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει κεφάλι και στην ικανότητα διακυβέρνησης και στην παράσταση νίκης.

Αν οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν τη στιγμή που γίνονται, τότε -όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews- η στιγμή δεν είναι η καλύτερη ούτε για τη Ν.Δ. ούτε για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και όπως θα φανεί στις επόμενες σελίδες, η ΔΕΘ δεν κατάφερε να ανατρέψει την αρνητική τάση για την κυβέρνηση.

Αλλωστε, στην αρνητική εικόνα της κυβέρνησης πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με 4,2% είναι στην έκτη θέση. Aπό τα «παραδοσιακά» ερωτήματα των δημοσκοπήσεων -πρόθεση, ικανότητα, παράσταση νίκης και καταλληλότητα- η Ν.Δ. υπολείπεται σε όλα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύουμε δείχνει ότι παγιώνεται όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, αλλά και η εντύπωση των πολιτών ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο νικητής των εκλογών όποτε και αν γίνουν αυτές.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 3,7% της Ν.Δ. (23,6%, έναντι 19,9%). Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά αυτή φτάνει στο 4,7%.

Μάχη φαίνεται ότι πάει να γίνει για την τρίτη θέση, καθώς η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και -λίγο πιο μακριά- το ΚΚΕ έχουν απόσταση 1,6%.

Ειδικότερα, η πρόθεση ψήφου είναι:

ΣΥΡΙΖΑ 23,6%,

Ν.Δ. 19,9%, Χρυσή Αυγή 6,7%,

Ποτάμι 5,6%, ΚΚΕ 5,1%,

ΠΑΣΟΚ 4,2%

Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,2%.

Η ΔΗΜΑΡ, με ποσοστό 1%, είναι σε ελεύθερη πτώση, ενώ στο 9,3% που δηλώνουν ότι ψηφίζουν «άλλο κόμμα» κανένας σχηματισμός δεν είναι πάνω από 0,9%. Υψηλό, ασφαλώς, είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που αγγίζει το 21,4%. Τέλος, στην ικανότητα διακυβέρνησης, για πρώτη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 1,4% (32,7% έναντι 31,3%).

Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της MRB

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα