Πολιτική βόμβα από τον Καραμανλή

Ορυμαγδός πληροφοριών από το καραμανλικό περιβάλλον, οι οποίες καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου εντεινόμενες μέρα με τη μέρα, αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αν αυτό συμβεί, όπως φοβούνται πολύ σοβαρά στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θα πρόκειται για πολιτική βόμβα, η οποία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες.
Οι δε πληροφορίες αξιολογούνται ως αξιόπιστες και δεν είναι τυχαίο ότι απέκτησαν ένταση αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γ. Καρατζαφέρη – ο οποίος είχε εκδιωχθεί κλοτσηδόν από τη Νέα Δημοκρατία επί Καραμανλή επ’ αφορμή απρεπούς συμπεριφοράς προς τον Άρη Σπηλιωτόπουλο – ότι θα... συμπορευθεί με τη Ν.Δ., «για να μην έρθει ο Τσίπρας».

Μάλιστα, ο Καρατζαφέρης είχε κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα ενός άλλου πρώην στελέχους του καρατζαφερικού ΛΑΟΣ, του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μαζί με τον επίσης πρώην συνοδοιπόρο τους Μάκη Βορίδη έχει αναλάβει να μοιράζει... προσκλητήρια για τη δεξιά «πανστρατιά» υπό τον Σαμαρά.
Τότε, οι πιο προσεκτικοί παρατηρούσαν – μεταξύ άλλων υπήρξε και μια σχετική ανακοίνωση των ΑΝ.ΕΛΛ. – ότι μοιράζουν προσκλητήρια κεντροδεξιάς ενότητας αυτοί τους οποίους ο Καραμανλής κατονόμαζε ως «άκρα» του πολιτικού συστήματος.

Επομένως καθόλου παράξενο δεν μοιάζει το ότι η αντίδραση αυτή του καραμανλικού περιβάλλοντος έρχεται αμέσως μετά τη «συμπόρευση» Καρατζαφέρη, η οποία, όπως μουρμουρίζουν οι καραμανλικοί, έρχεται, έπειτα από την ιστορία Μπαλτάκου και πολλά άλλα επεισόδια, να καταδείξει ότι η Ν.Δ. χάνει σταδιακά τα κεντροδεξιά χαρακτηριστικά της τραβώντας σε ακραία δεξιά μονοπάτια.

Περιμένει και... υπομένει

Στην πραγματικότητα ο Καραμανλής όντως σχεδιάζει να μην συμμετέχει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Η ερμηνεία αυτής της πρόθεσης λέει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιάνει... στασίδι εν όψει εξελίξεων, το είδος των οποίων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.

1Σε πρώτη φάση αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μια εκλογική ήττα θα φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ανασύνταξης της Κεντροδεξιάς, αλλά με προσανατολισμό προς το Κέντρο και όχι προς την Άκρα Δεξιά, προς την οποία λοξοκοιτάζουν αρκετοί από τους φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Από αυτό το... πάρτι ο Καραμανλής δεν θα θέλει να λείπει. Θα είναι παρών, αν και όχι κατ’ ανάγκην διεκδικώντας κομματική ηγεσία.

Όπως άλλωστε ομολογούν ακόμη και καραμανλικά στελέχη, «αν δείτε τον Καραμανλή να επιστρέφει στην ενεργό πολιτική με ηγετικό ρόλο, τότε ίσως αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα έχει ήδη καταστραφεί»...

2Μια δεύτερη παράμετρος αυτού του σχεδιασμού του αφορά την πιθανότητα να προταθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε πριν είτε έπειτα από εκλογές. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν λάθος, λένε κάποιοι, τη μια εβδομάδα να είναι υποψήφιος βουλευτής και την επόμενη υποψήφιος Πρόεδρος.

Επιπλέον θα ήταν βαρίδι σε μια πρόταση για προεδρική υποψηφιότητά του το ενδεχόμενο να έχει αμέσως νωρίτερα στηρίξει τον ηττημένο Σαμαρά και την καταδικασμένη στην κάλπη πολιτική του και ύστερα να υπερασπίζεται ότι αποτελεί «εθνική» και «ενωτική» υποψηφιότητα.

Βλέπουν... Τσίπρα στον ύπνο τους

Το περασμένο Σάββατο ένα ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στα «Παραπολιτικά» έκανε λόγο για συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές για να συζητήσουν περί Ευρώπης εν όψει της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωνε ότι υπάρχουν και «δίαυλοι επικοινωνίας» με ενδιάμεσο τον Νίκο Παππά, επικεφαλής του γραφείου του Τσίπρα.

Η πληροφορία αυτή έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», στο τέλος Ιανουαρίου του 2014, που μιλούσε για συνάντηση η οποία έγινε πριν από το τέλος του 2013. Οι πληροφορίες αυτές ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν επισήμως, αλλά ούτε διαψεύστηκαν από κάποια από τις δύο πλευρές.

Αυτήν ακριβώς η σχέση, η οποία από το καραμανλικό περιβάλλον περιγράφεται ως «προσωπική εκτίμηση» του Καραμανλή προς τον Τσίπρα, η οποία δεν υποκρύπτει τίποτε πολιτικό, ταράζει αγρίως τα όνειρα των ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου.

Παρότι οι ίδιοι το έχουν πλασάρει, αναμένουν – λογικά άλλωστε – ότι το σενάριο για τον Κουβέλη «θα καεί» και θεωρούν επομένως ότι οι εκλογές δεν αποκλείονται. Ως σενάριο επεξεργάζονται μάλιστα το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να αιφνιδιάσει προτείνοντας τον Καραμανλή για Πρόεδρο, αλλά – σύμφωνα με τη διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ύστερα από διεξαγωγή εκλογών.

Το ενδεχόμενο αυτό φοβούνται ότι ίσως προκαλέσει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ψηφοφορία και διχάσει την αποδεκατισμένη κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., και κυρίως την παραταξιακή βάση της εκλογικά ηττημένης Ν.Δ.
Εν όψει αυτού του κινδύνου, ο Σαμαράς δύσκολα θα μπορέσει να αποκρούσει μια τέτοια πρόταση και μοναδική διέξοδος διαφυγής θα είναι να δεχθεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αφού εκλεγεί προηγουμένως ο Καραμανλής Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, κάτι που έγινε και με τη δεύτερη εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου.

Σε όλα αυτά ο Καραμανλής, ως συνήθως, κρατάει στάση... «Βούδα». Έχει πιει το αμίλητο νερό και προτιμά να καλλιεργεί για τον εαυτό του τον ρόλο του... «παράκλητου», κατά το πρότυπο του μακαρίτη του θείου του.

Όσο, πάντως, για τα σενάρια περί πρότασης για την Προεδρία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί αυτά να βασανίζουν τον ύπνο των ανθρώπων του Μαξίμου, αλλά, μεταξύ μας, καλό είναι να κρατάτε μικρό καλάθι. Όποιος βιάζεται κινδυνεύει να σκοντάψει...

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα