Ένα φθινόπωρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα φαίνεται πως περιμένει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εποχικές προγνώσεις που δημοσιοποίησε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Βασιζόμενος σε δεδομένα από 8 διεθνή μετεωρολογικά κέντρα, κάνει λόγο για ηπιότερες καιρικές συνθήκες, λιγότερες βροχές και θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Τι αναμένεται να δούμε το φετινό φθινόπωρο:
- Λιγότερες βροχοπτώσεις, κυρίως στις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας
- Θερμοκρασίες υψηλότερες κατά περίπου 1°C από τον μέσο όρο
- Ηπιότερα και λιγότερα κύματα κακοκαιρίας
- Ζεστότερες θάλασσες, που ενδέχεται να ενισχύσουν τα φαινόμενα εξάτμισης και – υπό προϋποθέσεις – να προκαλέσουν ισχυρές καταιγίδες
Ο Τσατραφύλλιας τονίζει ότι, παρότι τέτοιες εποχικές εκτιμήσεις έχουν επιστημονική βάση, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απόλυτες προβλέψεις.
Παρ’ όλα αυτά, δίνουν μια χρήσιμη εικόνα για τη γενική τάση που θα επικρατήσει στην ατμόσφαιρα τους φθινοπωρινούς μήνες.
Συμπέρασμα; Μάλλον θα αργήσουμε να φορέσουμε ζακέτα φέτος.
Διαβάστε ακόμα: Καιρός: «Άνοιξη» μέχρι τη Δευτέρα – Πώς θα παρελάσουν οι μαθητές την 28η Οκτωβρίου