Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για το πως να προφυλαχτείτε

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για το πως να προφυλαχτείτε

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης ενδέχεται να πλήξει ξανά τη χώρα από αύριο (09.05.2024), ενώ σε συνδυασμό με τις αλλαγές των καιρικών φαινομένων, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με μέτρα προφύλαξης προς τους ευάλωτους.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας και αναφορικά με την εκδήλωση φαινομένων πιθανής μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από την Πέμπτη, εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης».

Η εγκύκλιος παρέχει συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ευάλωτες ομάδες και σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης αυτών, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m 3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Οι συστάσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό αναφέρουν: Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα