Οι δύο περιοχές με 23άρια τη Δευτέρα - Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί τον Ωμέγα Εμποδιστή

Οι δύο περιοχές με 23άρια τη Δευτέρα - Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί τον Ωμέγα Εμποδιστή

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι κυρίως ανοιξιάτικος, με εξαίρεση μια «παρένθεση χειμώνα» το Σάββατο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος μιλάει για για τον... «ωμέγα εμποδιστή».

 Συγκεκριμένα ο ανοιξιάτικος καιρός οφείλεται σε ατμοσφαιρικό «βουνό» που θα απλωθεί πάνω από τη χώρα, λειτουργώντας ως εμπόδιο σε κακοκαιρίες.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «Ωμέγα Εμποδιστής» λόγω του σχήματος του. Οι εμποδιστές είναι υψηλής πίεσης συστήματα που φέρνουν καλοκαιρινό καιρό και μάλιστα από Δευτέρα αναμένεται και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Όπως αναφέρει και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο καιρός ίσως δεν είναι «φυσιολογικός» αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα καθώς όπως λέει και η παροιμία «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
«1. ΤΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

 
2. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.

 
3. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας. Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό. Στην Μετεωρολογία αυτό τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός - εμποδιστής.

4. ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ

 Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Οπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.

 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ

 Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες. Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.

6. ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Μάλιστα επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στον τελευταίο χάρτη μας σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.

 
7. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι' αυτό κι ο λαός μας λέει ο φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα