Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η Avgi – Χιόνια και τσουχτερό κρύο. Νέο έκτακτο δελτίο

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η Avgi – Χιόνια και τσουχτερό κρύο. Νέο έκτακτο δελτίο

Σαρώνει τη χώρα, από την κεντρική Ελλάδα και νότια, η σφοδρή κακοκαιρία «Avgi». Η θερμοκρασία έχει κάνει «βουτιά» και αγγίζει τους μηδέν βαθμούς σε πολλές περιοχές, χιόνι πέφτει σε αρκετά σημεία ακόμη και στις παρυφές της Αττικής, ενώ νοτιότερα, θυελλώδεις βοριάδες φυσούν μανιασμένα.

Θάφτηκαν στο χιόνι
Τοπία βυθισμένα στο χιόνι από την Εύβοια και τη Μαγνησία μέχρι τη δυτική Αττική και τα βόρεια του νομού.

Ήδη η κακοκαιρία «Avgi», που έκανε την εμφάνισή της από το μεσημέρι της Κυριακής, έχει προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική, όπου αναμένονται και χιονοπτώσεις, κυρίως από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω.

Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα στα Βίλια. Από χθες το βράδυ χιονίζει ασταμάτητα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα, ενώ από τους κεντρικούς δρόμους του χωριού περνούν συνεχώς ειδικά μηχανήματα τα οποία προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Πυκνή χιονόπτωση εκδηλώνεται και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η λίμνη Μπελέτσι πάγωσε.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση της Τροχαίας Αττικής για υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλων αντιολισθητικών μέσων εντός της Περιφέρειας Αττικής από χθες στις 22.00 το βράδυ.

Από το πρωί έγιναν και σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας στα βόρεια του νομού, κάνοντας συστάσεις στους οδηγούς, ενώ από την έναρξη της ισχύς του μέτρου θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ στους παραβάτες.

Εύβοια
Στον κλοιό της κακοκαιρίας και η Εύβοια. Χιόνια έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Η επιδείνωση ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί με ισχυρές χιονοπτώσεις και πολύ κρύο.

Σπίτια, δρόμοι, ακόμα και ολόκληρα χωριά έχουν σκεπαστεί από το χιόνι.

Σφοδρή χιονόπτωση στην Κερασιά, στον Άγιο αλλά και στην Στενή. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στα λευκά και τα Καλάβρυτα. Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να κινούνται όσοι οδηγοί πηγαίνουν προς την περιοχή, καθώς χιονίζει από το πρωί.

Σφοδρή χιονόπτωση και στο Πήλιο.

Νέο έκτακτο δελτίο
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που θα φέρει βροχές στα χαμηλά υψόμετρα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, μαζί με πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από αύριο Τετάρτη θα αρχίσει να εκτονώνεται το φαινόμενο.

Οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σημειώνεται πως η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης παραμένει ανοιχτή και η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα, με την Τροχαία να βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου με 10 μπλόκα, ελέγχοντας τους οδηγούς.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ, με νέες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ταυτόχρονα, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, 9 και τοπικά 10 μποφόρ, θα πνέουν στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

              
Την Τετάρτη στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι αίθριος, με ήλιο, παγωνιά, και παγετό το πρωί, ο οποίος θα είναι ισχυρός στα βόρεια.
Η κακοκαιρία θα αρχίσει να υποχωρεί όσον αφορά τα φαινόμενα. Τις πρώτες πρωινές ώρες, από το νομό Μαγνησίας και νοτιότερα στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στη Κρήτη θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και παροδικές πλέον χιονοπτώσεις, οι οποίες πολύ γρήγορα και όσο ξημερώνει θα περιοριστούν στα αντίστοιχα ορεινά.

Μέχρι το μεσημέρι τα περισσότερα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου μέχρι το βράδυ θα εκδηλώνονται βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά του νησιού.

Η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 12 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, 9-10 βαθμούς στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και έως 12-14 βαθμούς Κελσίου στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι βορειοανατολικοί παντού. Στο Ιόνιο 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ, θα αρχίσουν να υποχωρούν από το μεσημέρι, αλλά στην Κρήτη θα πνέουν σε θυελλώδεις εντάσεις μέχρι το βράδυ.

Στην Αττική αναμένεται αρκετή συννεφιά, με ασθενείς βροχές να εκδηλώνονται μέχρι το μεσημέρι στο βορειοδυτικό και βορειοανατολικό τόξο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά του νομού τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορα θα σταματήσουν.

Το κρύο θα παραμείνει, με τη θερμοκρασία από 3-9 βαθμούς, βοριάδες 6-8 μποφόρ, θα υποχωρήσουν λίγο από το μεσημέρι και στη συνέχεια.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-10 βαθμούς, βόρειοι οι άνεμοι στο Θερμαϊκό 2-4 μποφόρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα