Κακοκαιρία Αυγή: Στα λευκά πολλά χωριά της Εύβοιας - Πού χρειάζονται αλυσίδες χιονιού

Κακοκαιρία Αυγή: Στα λευκά πολλά χωριά της Εύβοιας - Πού χρειάζονται αλυσίδες χιονιού

Η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος έλαβε προληπτικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων και την εργασία, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ήδη από χθες το βράδυ. Σήμερα αναμένεται η κορύφωση της κακοκαιρίας, με έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, ενώ αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο λεκανοπέδιο με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Ωστόσο, η Αττική «ξύπνησε» χωρίς να δει «άσπρη μέρα» το πρωί της Τρίτης, με τα χιόνια να περιορίζονται μόνο σε Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ γύρω στις 9:00 άρχισε μία ελαφριά χιονόπτωση σε περιοχές των Βορείων Προαστίων και ειδικότερα από το Μαρούσι και προς τα βόρεια.

Στην Εύβοια τα πρώτα χιόνια έπεσαν από νωρίς το πρωί και οι κάτοικοι σε πολλά χωριά ξύπνησα στα λευκά λόγω της κακοκαιρίας AVGI.

«Είμαστε επί ποδός, η χιονόπτωση συνεχίζεται σε περιοχές των 300 μέτρων και άνω. Όλα τα μηχανήματα δίνουν μάχη και κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους», δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

«Στη χιονισμένη Κοινότητα της Κερασιάς η κακοκαιρία AVGI μοιάζει ως κάτι συνηθισμένο», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης

Με χιόνια ξύπνησαν οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά Θαρούνια και Παρθένι του δήμου Κύμης Αλιβερίου. Έχει ήδη χιονίσει στη Στενή Ευβοίας και στη Σέτα όπου τις πρώτες πρωινές ώρες δέχτηκαν ισχυρές χιονοκαταιγίδες. Έχει χιονίσει επίσης στα χωριά Γαλτσάδες, Καματριάδες, Σίμια, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης και Μηλιές

Στον Άγιο η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τονίζεται ότι τα συνεργεία των δήμων βρίσκονται στους δρόμους σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ η χιονόστρωση αρχίζει από τα 150-200μ. στην κεντρική Εύβοια.

Πού χρειάζονται αλυσίδες χιονιού στην Εύβοια
Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός εφιστά την προσοχή στους πολίτες της Εύβοιας να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η AVGI ξεκίνησε! Μετά το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, προχωρήσαμε σε νέα σύσκεψη υπό το συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων.

Αυτή τη στιγμή όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι ανοιχτό.

Στα τμήματα Ψαχνά - Προκόπι, Στενή - Στρόπωνες, Γυμνό - Σέττα και το ορεινό κύκλωμα Ιστιαίας κυκλοφορούμε με αλυσίδες. Επιχειρούμε συνολικά με 33 μηχανήματα και αλατιέρες, ενώ περισσότερα από 200 βρίσκονται σε εφεδρεία, για όπου παραστεί ανάγκη.

Προσέχουμε τις επόμενες ώρες και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, γιατί οι μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ιδίως στην Εύβοια, την επαρχία Θηβών στη Βοιωτία και τη Λοκρίδα στη Φθιώτιδα».

H επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ πριν από λίγες ώρες.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 
Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε:
α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m).

Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στη Βοιωτία, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).=

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη (30-01-24), αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο,

β) την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα