Καιρός: Σε δίνη χιονιά η χώρα – Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός: Σε δίνη χιονιά η χώρα – Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες σε νότιο Αιγαίο και Κρήτη και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σε Μετόχι και Σέτα Ευβοίας σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση, ενώ σε Λακωνία και Αρκαδία από το μεσημέρι της Κυριακής εντάθηκε η χιονόπτωση, με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνια & στην Αττική
Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Αττική, με το πρώτο χιόνι στην Πάρνηθα να πέφτει από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής (28/1) έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από το 5ο χλμ. (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

– Οχήματα οδικής βοήθειας

– Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

– Οχήματα έκτακτης ανάγκης

Επιπλέον, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δε φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

 
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και γίνονται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου και ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

Δήμοι στα βόρεια της Αττικής μοίρασαν αλάτι στους κατοίκους και εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, για σήμερα Δευτέρα προβλέπονται:

– Ισχυρές χιονοπτώσεις από 300m έως 400m σε Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική και ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο

– Θυελλώδεις βοριάδες 9 – 10 μποφόρ

– Πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς.

Για την Αττική:

– Έντονη χιονόπτωση από τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχές από 300m και πάνω

– Χιόνια στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια (Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο)

– Αυξημένη ένταση των χιονοπτώσεων το βράδυ

– Ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά 8 – 10 μποφόρ.

Για την Τρίτη προβλέπονται:

– Πυκνές χιονοπτώσεις από τα 150m και πάνω σε Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική και ανατολική Στερεά,  Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο

– Θυελλώδεις βοριάδες 9 – 10 μποφόρ

– Πτώση της θερμοκρασίας υπό το μηδέν.

Ενώ για την Αττική:

– Συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια από τα 200m και πάνω

– Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα

– Κοντά στο μηδέν η θερμοκρασία στην Αθήνα.

Τρέχουν για ξύλα
Με το κρύο να είναι τσουχτερό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προμηθεύονται καυσόξυλα.

Οι προβλέψεις για χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τις παραγγελίες για ξύλα, με τους καταναλωτές να σπεύδουν να τα προμηθευτούν.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν προσοχή στην επιλογή των καυσόξυλων. Συνιστούν έρευνα αγοράς, να διευκρινίζεται η ποιότητα των ξύλων και να μην είναι νωπά.

Αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν και οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα