Τα τελευταία νέα για τον χιονιά - εξπρές στην Αττική: Κλείδωσαν οι περιοχές με χιόνια

Τα τελευταία νέα για τον χιονιά - εξπρές στην Αττική: Κλείδωσαν οι περιοχές με χιόνια

Απότομα θα αλλάξει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

 Στο παραπάνω συμφωνούν τουλάχιστον οι μετεωρολόγοι σημειώνοντας ωστόσο πως τα μετεωρολογικά δεδομένα είναι ακόμη αβέβαια.

Το ιδιαίτερο πάντως αυτης της κακοκαιρίας - εξπρές που θα μας κάνει να νιώσουμε κανονικό χειμώνα είναι πως δεν έρχεται από τη βόρεια Ευρώπη ή τα Βαλκάνια αλλά από βορειοανατολικά από την περιοχή της Τουρκίας.

Κολυδάς: Ξεροβόρι και κρύο από την Κυριακή
Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Διατηρείται το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, ενώ δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη καιρική έξαρση την Κυριακή και η δεύτερη την ερχόμενη Τρίτη.

Τσατραφύλλιας: Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις
Για αυτόν τον λόγο, σε χθεσινή του ανάρτηση, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας στο Facebook, κάνει λόγο για «παν-τουρκικό χιονιά» που θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Παν-τουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της, χώρας μας το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη (28-30/1), με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ (στο Αιγαίο) και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία-Λάρισα), Εύβοια, Σποράδες, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αττική, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

ΥΓ.: Συγκεκριμένες περιοχές και υψόμετρα ΔΕΝ μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι στην "τσίτα" ο κόσμος από πληροφορίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου».

Μαρουσάκης: Η «φωτοβολίδα ψύχους» φέρνει χιόνια στην Αττική
Ο μετεωρολόγος του OΡΕΝ, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη σημερινή πρόγνωσή του κάνει λόγο για μια «φωτοβολίδα ψύχους» που βρίσκεται προ των πυλών.

 
Όπως ανέφερε, το Σάββατο (27/1) αναμένεται να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο, όμως όχι κάτι το ιδιαίτερο, με τις θερμοκρασίες να σημειώνονται γύρω τους 15-17 βαθμούς Κελσίου στη μέγιστη τιμή τους.

Ωστόσο, από την Κυριακή θα χαλάσει ο καιρός και θα επηρεαστούν οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα από την οροσειρά της Πίνδου και ειδικότερα περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, καθώς η ψυχρή αέρια μάζα θα φέρει βροχή ή χιονόνερο στα χαμηλά υψόμετρα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (από τα 250-300 μέτρα και πάνω). Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία βρίσκονται η Αττική, η Εύβοια, η Νοτιοανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα χιόνια στον Νομό Αττικής θα εντοπιστούν από την Κηφισιά και βορειότερα (Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Βαρυμπόμπη, Δροσιά, Σταμάτα). Από την Τρίτη το βράδυ (30/1) θα βελτιωθεί ο καιρός και στη συνέχεια θα πάμε σε καλές καιρικές συνθήκες. 
Σε νέα του ανάρτηση στο facebook αναφέρει: «Για τις μελλούμενες χιονοπτώσεις -που έτσι κι αλλιώς θα έχουμε στα ανατολικά-, προς το παρόν μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς και στην Κρήτη. Η ποσότητα του χιονιού, το ποιες θα είναι ακριβώς αυτές οι περιοχές καθώς και τα υψόμετρα είναι ακόμη νωρίς να καθοριστούν και όλα εξαρτώνται από την κίνηση της ψυχρής αέριας μάζας στη μέση τροπόσφαιρα (1ος Χάρτης 500hPa). Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, που θα σας μεταφέρουμε μέσα από τις προγνώσεις μας».

Σάκης Αρναούτογλου: Πιθανότητα για μπόρες χιονιού στην Αττική
Ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφερόμενος στο νέο κύμα κακοκαιρίας, τονίζει πως υπάρχει πιθανότητα για αξιόλογες μπόρες χιονιού στην Αττική την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη (29-30/1).

Με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως μετά και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία υπάρχει περίπτωση για χιονοπτώσεις στις παρακάτω περιοχές: στον Διόνυσο, στη Νέα Πεντέλη, στον Βαρνάβα, στα Βίλια, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στις Αφίδνες, στη Δροσιά, στο Καπανδρίτι, στη Σταμάτα, στους Θρακομακεδόνες, στην Ανθούσα, στο Πολυδένδρι, στην Εκάλη, στη Φυλή, στη Νέα Ερυθραία, στην Οινόη, αλλά και στην Κηφισιά, στα Μελίσσια, στην Πεύκη, στα Βριλήσσια, στο Γραμματικό, στην Αγία Παρασκευή, στη Λυκόβρυση και στο Μαρούσι.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Αισθητη πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή έως την Τρίτη. Στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί παγεροί βοριάδες. Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος.

Τοπικές νεφώσεις αναμένονται σε Εύβοια, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο , Κυκλάδες και κυρίως σε Κρήτη. Στις περιοχές αυτές θα σημειωθούν τοπικές βροχές και προφανώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της Κρήτης», ανέφερε στην πρόγνωσή του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα