Έκτακτο δελτίο καιρού – Ο «Alexis» φέρνει καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Έκτακτο δελτίο καιρού – Ο «Alexis» φέρνει καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του «Alexis» έχει ξεκινήσει. Η νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας αύριο Σάββατο (24/11), φέρνοντας καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Η επιδείνωση του καιρού οφείλεται σε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια-βορειοδυτικά, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους
Όπως επεσήμανε το πρωί της Παρασκευής (24/10) ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι, ως και 9 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια. «Αυτό το σύστημα τώρα που μιλάμε είναι στο Ιόνιο, ακουμπάει τη Ζάκυνθο.

Πρέπει οι κάτοικοι στα Ιόνια νησιά, στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά να βλέπουν και να ακούν τις καταιγίδες» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom, σημειώνοντας πως «έχει καταιγίδες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο σήμερα. Στα δυτικά, μάλιστα, το βράδυ θα ενταθούν κιόλας, άρα θα υπάρχουν περισσότερες καταιγίδες εκεί».

Το Σάββατο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Από το βράδυ οι ψυχρές αέριες μάζες, που συνεχίζουν την κάθοδό τους από τη βόρεια Ευρώπη, θα περάσουν τα σύνορα και θα δώσουν και χιόνια σε ορεινές περιοχές και της βόρειας Ελλάδας αλλά και σε ορεινές περιοχές ακόμα και της Πελοποννήσου. Στα βόρεια πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Στην αρχή της ημέρας θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι, όταν το ψυχρό μέτωπο περάσει, θα ακολουθήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η πιο κρύα ημέρα θα είναι η Κυριακή
Η Κυριακή θα είναι μια κρύα ημέρα, η πιο κρύα έως τώρα του φθινοπώρου -εισαγωγή στο χειμώνα, καθώς το κρύο θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα. Στα βόρεια ελάχιστες θερμοκρασίες, μπορούν να φτάσουν ακόμα και -7 βαθμούς, στην Αθήνα μέγιστη 14, στη Θεσσαλονίκη 10 βαθμούς. Από την Τρίτη, όμως, οι άνεμοι ξανά από νότιες διευθύνσεις, ενώ αναμένονται αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Μαρουσάκης: Επιτέλους καιρός που συμβαδίζει με το ημερολόγιο
Για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων το Σαββατοκύριακο προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Έντονα φθινοπωρινός από το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός, πρόσκαιρα χειμώνας το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα. Προσοχή στους πολύ θυελλώδεις ανέμους! Επιτέλους καιρός που συμβαδίζει με το ημερολόγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του Open.

 
Κολυδάς: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας
Σε σημερινή του ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς υπογραμμίζει πως το ψυχρό μέτωπο από την Κεντρική Ευρώπη θα φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με παγετό κυρίως βορειοδυτικά.

 

 
Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:

α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.

γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα