Από ανοιξη, χειμώνας και το αντίστροφο: 10 μποφόρ, χιόνια και κρύο για ένα 48ωρο

Από ανοιξη, χειμώνας και το αντίστροφο: 10 μποφόρ, χιόνια και κρύο για ένα 48ωρο

Τα 27άρια και τις καιρικές συνθήκες που θυμίζουν Άνοιξη θα τις ξεχάσουμε από το βράδυ της Παρασκευής, με τον καιρό να αλλάζει σημαντικά για ένα 48ώρο. Βέβαια,η κακοκαιρία δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς από Δευτέρα ανεβαίνει ξανά υδράργυρος.

Μέχρι να έρθει όμως ξανά η... Άνοιξη, οι Έλληνες μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου θα πάρουμε μία γεύση από Χειμώνα, με πτώση της θερμοκρασίας έως 8 βαθμούς Κελσίου, δυνατούς ανέμους με έως και 10 βαθμούς στο Ιόνιο, χιόνια στα ορεινά και ένα πέρασμα καταιγίδων σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι της Δευτέρας αλλάζει και πάλι το σκηνικό, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει ξανά.

Η ΕΜΥ, μάλιστα, εξέδωσε σήμερα έκτακτο δελτίο προειδοποιώντας για τα φαινόμενα των επόμενων ωρών:

«Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

 
Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη».

 
Πριν το έκτακτο δελτίο ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς είχε δώσει το στίγμα για τον καιρό με ανάρτησή του στο Χ. Όπως είπε κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ, με τις ριπές να φτάνουν ακόμα και τα 10 μποφόρ. Κατά τόπους οι βροχές θα είναι ισχυρές, ενώ καταιγίδες θα «χτυπήσουν» βόρεια και ανατολική νησιωτική χώρα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια της χώρας θα πέσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Δίνοντας αναλυτικά και τους χάρτες με τις θερμοκρασίες και τους ανέμους.

 
 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρει στη σημερινή του πρόγνωση πως οι νοτιάδες έρχονται ξανά την Παρασκευή, ενώ το σύστημα που θα φέρει επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το βράδυ δίνοντας καταιγίδες στα βόρεια. 
 
Το Σάββατο θα είναι μία βροχερή ημέρα για όλη τη χώρα, με βροχές και στην Αθήνα το πρωί, ενώ προσοχή χρειάζεται κυρίως στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, με 9 μποφόρ στο Ιόνιο.

Σχετικά με τα χιόνια, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του Φθινοπώρου που θα δούμε «αξιοπρεπή» χιόνια στα βουνά ακόμα και της κεντρικής Ελλάδας. Πιθανότατα να ρίξει και λίγο χιόνι στον Παρνασσό.

Η Κυριακή θα είναι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, η πιο κρύα ημέρα, με το θερμόμετρο να πέφτει στους 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα και η Αθήνα να έχει 17 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα