Ισχυρή κακοκαιρία με λαίλαπα καταιγίδων: Πότε θα χτυπήσει την Αττική - Οι προγνώσεις

Ισχυρή κακοκαιρία με λαίλαπα καταιγίδων: Πότε θα χτυπήσει την Αττική - Οι προγνώσεις

Ο κατά γενική ομολογία «ανοιξιάτικος» καιρός δίνει σιγά σιγά τη θέση του στο χειμώνα καθώς δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι αλλά και ισχυρούς νοτιάδες θα απασχολήσουν τα επόμενα 24ωρα τη χώρα μας. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία δύο διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας από την Παρασκευή 10/11 έως τη Δευτέρα 13/11.

 Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί πως φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις.

«Αυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης», εξηγεί.  

Σε σχέση με την Αττική ο Σάκης Αρναούτογλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Στην Αττική, και όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, θα έχουμε από το πρωί συννεφιές και μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα.

Διαδοχικές κακοκαιρίες εξπρές
Για διαδοχικές κακοκαιρίες σύντομης όμως διάρκειας προειδοποιεί από τη δική του πλευρά ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στα social media..

Αναφερόμενος στην Αττική ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει πως «είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί ένα γρήγορο πέρασμα από ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Παρασκευής που τοπικά ίσως δημιουργήσει μικροπλημμυρικά επεισόδια»

Ο κ. Μαρουσάκης σημείωσε πως «προς τα ξημερώματα του Σαββάτου φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις.

Αυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης».

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

 
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας του Φθινοπώρου, ο καιρός αρχίζει σταδιακά να εναρμονίζεται με το ημερολόγιο φέρνοντάς μας διαδοχικά κύματα κακοκαιριών που τοπικά μπορεί να εμφανίζουν ένταση, η χρονική τους διάρκεια όμως δείχνει γενικά μικρή τουλάχιστον για τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το πρώτο από αυτά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιριών θα μας επισκεφτεί αύριο και από τα δυτικά δίνοντας τον καιρό του νοτιά, δηλαδή βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και τοπικά πολύ ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη μας.

 
Τα πιο έντονα φαινόμενα αυτής της πρώτης διαταραχής φαίνεται να εντοπίζονται προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά και προς το ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για μια φυσιολογική για την εποχή διαταραχή που μπορεί όμως τοπικά να αφήσει προβλήματα.

Μελετώντας αυτή την πρώτη διαταραχή αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

1. Οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν λίγο πριν το μεσημέρι από το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και μέχρι νωρίς το βράδυ θα έχουν καταλήξει στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου με ένα γρήγορο πέρασμα από τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική - κεντρική - ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.
2. Προς τα ξημερώματα του Σαββάτου φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις. 
Αυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης. 
Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να βρίσκονται σε μια παραπάνω ετοιμότητα για πιθανά προβλήματα πιθανόν και έντονα ή και εκτεταμένα προβλήματα. 
Ο λόγος είναι ότι οι θαλάσσιες εκεί εκτάσεις είναι αρκετά ζεστές και αυτό σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα που θα αλληλεπιδράσει από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια.
3. Η περιοχή της Θεσσαλίας δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
4. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης θα δεχτεί σύντομες βροχές χωρίς αξιόλογη ένταση.
5. Η Αττική είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί ένα γρήγορο πέρασμα από ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Παρασκευής που τοπικά ίσως δημιουργήσει μικροπλημμυρικά επεισόδια.
Ακολουθεί χάρτης όπου με τον κόκκινο κύκλο προσεγγίζουμε τις περιοχές με τα πιο έντονα φαινόμενα.

  

Προσοχή την Παρασκευή στην Αττική
Αλλάζει ο καιρός στην χώρα μας με τις βροχές και τις καταιγίδες να είναι ολοένα και πιο έντονες αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα έχουμε βροχές στα δυτικά και σύννεφα στα κεντρικά και ΝΔ τμήματα της χώρας μέχρι το μεσημέρι.

 
Βροχές και καταιγίδες θα έχουμε σε Επτάνησα, Δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι και μετά ο κύριος όγκος των φαινομένων θα επηρεάσει την Πελοπόννησο, την αν. Στερεά, την Αττική, Εύβοι μέχρι και τις Σποράδες.

Το βράδυ οι καταιγίδες θα «σπάσουν» στα δύο με τα φαινόμενα να εντοπίζονται στα δυτικά της χώρας, στο Αιγαίο και στα ανατολικά νησιωτικά.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι αναμένεται στους 21 βαθμούς στα κεντρικά, από 14 έως 18 στα βόρεια και στους 25 στα νότια. Στα δυτικά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 19 βαθμούς και στα ανατολικά νησιωτικά τους 19 με 22.

Στην Αττική, και όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, θα έχουμε από το πρωί συννεφιές και μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα. Η θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς. 
Στη Θεσσαλονίκη λιγότερες συννεφιές το πρωί, αλλά θα πυκνώνουν φτάνοντας προς το μεσημέρι. Τοπικές μπόρες το απόγευμα και συννεφιά το βράδυ. Η θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς. 
Το Σάββατο 11/11, ο καιρός επίσης θα είναι άστατος με βροχές στα δυτικά, στα βόρεια, αλλά και στα ανατολικά νησιωτικά.

Την Κυριακή 12/11, θα έχουμε νέο πέρασμα με σύννεφα με βροχές στο ΝΑ της χώρας. Από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε κάποια φαινόμενα στα Δυτικά και το βράδυ νέα επιδείνωση με βροχές στη βόρεια Ελλάδα και τα Δυτικά.

Τη Δευτέρα 13/11, άστατος επίσης ο καιρός με αξιόλογες βροχές και στην Κρήτη.

Οι περιοχές που επηρεάζονται από την κακοκαιρία - Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια
Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας συγκέντρωσε τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Καλησπέρα!Καιρική κινητικότητα τις επόμενες ημέρες πάνω από την περιοχής μας με 2 φθινοπωρινές κακοκαιρίες μέχρι την Τρίτη και μάλλον έχει και συνέχεια.Βροχές ,κεραυνοί , πιθανότητα για χαλάζι μεγάλου μεγέθους (Πελοπόννησος ,ανατολικό Αιγαίο) και θυελλώδεις νοτιάδες θα είναι το καιρικό κοκτέιλ των επόμενων ημερών.Οι περιοχές που φαίνεται προς το παρών να επηρεάζονται περισσότερο είναι:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΑΧΑΙΑ –ΗΛΕΙΑ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ-ΦΩΚΙΔΑ-ΑΤΤΙΚΗ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΔΥ )
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ-ΖΑΚΥΝΘΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ

ΗΠΕΙΡΟΣ -ΛΕΥΚΑΔΑ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ».
 

 

Meteo: Δύο διαδοχικές κακοκαιρίες
Δύο διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας από την Παρασκευή 10/11 έως τη Δευτέρα 13/11. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Η επικράτηση νότιων και δυτικών ανέμων που κατά διαστήματα στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και θα προκαλούν σχετικά υψηλό κυματισμό.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη ημέρα της επερχόμενης κακοκαιρίας, Παρασκευή 10/11, η πρώτη ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει από το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες έως το βράδυ θα επεκταθούν στη Μακεδονία και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου καθώς και στα νότια της Κρήτης. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής 10/11 καθώς και οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Με μαύρες και λευκές κουκίδες σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης με χαλάζι μικρού μεγέθους ενώ με κόκκινα τρίγωνα σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης με χαλάζι μεγαλύτερου μεγέθους.

Στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι έως 7 μποφόρ που από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους έως 6 μποφόρ από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κατά τόπους.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 10/11, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η κατηγοριοποίηση αναφέρεται στη χώρα ως σύνολο και ότι τα φαινόμενα στα δυτικά και νοτιοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνιστάται προσοχή.

EMY: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Τι προβλέπει
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι. 
Πιο αναλυτικά:


Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (10-11-23) 
α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. 
β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.

Το Σάββατο (11-11-23) 
α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα. 
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη. 
γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα