Καιρός: Τα νεότερα στοιχεία για την τριήμερη κακοκαιρία. Προσοχή σε αυτές τις περιοχές

Καιρός: Τα νεότερα στοιχεία για την τριήμερη κακοκαιρία. Προσοχή σε αυτές τις περιοχές

Τριήμερη κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών, με τα φαινόμενα να ξεκινούν από το απόγευμα της Παρασκευής, «χτυπώντας» πρώτα Παξούς και Κέρκυρα. Έπειτα, το Σάββατο, που αναμένεται να είναι και η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας, οι καταιγίδες θα σαρώσουν το σύνολο της χώρας, αφήνοντας μόνο μία περιοχή ανεπηρεάστη, την Κρήτη.

 Έκτός, όμως, από τις βροχές και τις ισχυρές καταιγίδες το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του Νοεμβρίου θα έχει ακόμη ένα χαρακτηριστικό. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι Έλληνες μετεωρολόγοι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους ανέμους, οι οποίοι θα φτάσουν στα επίπεδα θύελλας, ακόμα και στα 9 μποφόρ.

Τα έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις καταιγίδες, η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη πτώση. Μάλιστα, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου τα θερμόμετρα στην Κρήτη θα δείξουν ακόμα και τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Πού και ποιες περιοχές χτυπούν οι καταιγίδες - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Για την επιδείνωση του καιρού προειδοποίησε η ΕΜΥ χθες με έκτακτο δελτίο της.

Ο καιρός θα χαλάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Αναλυτικά η κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες θα χτυπήσει ως εξής:

 
Την Παρασκευή

α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών. 
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία. 
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία. 
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή

α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 
Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι αργά το απόγευμα.

Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για ανέμους σε επίπεδα θύελλας
Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνοντας λόγο για θυελλώδεις ανέμους το Σάββατο. Ανάμεσα στις περιοχές που χρειάζονται προσοχή είναι και η Αττική.

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

«Λίγο πολύ όλοι έχουν καταλάβει οτι η επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αφορά τη δυτική , τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε και τα εξής , διότι έχουν την σημασία τους:

 
-Το Σάββατο (πρωί -βράδυ) οι νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα επίπεδα της θύελλας και σε χερσαίες περιοχές , όπως - Κεφαλλονιά, Λευκάδα ,Ζάκυκθο ,Αιτωλοακαρνανία ,Πελοπόννησο,Αττική,Βοιωτία,Φωκίδα, Εύβοια ,δυτικές Κυκλάδες, βόρειο Αιγαίο, Θράκη-υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώση δέντρων και αντικειμένων (κεραίες,γλάστρες,κεραμίδια,τέντες )

Αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες σε πυρόπληκτες περιοχές όπου θα πέσει αρκετό νερό ( Ροδόπη,Έβρος, Κέρκυρα)

-Η Κρήτη δεν θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία»

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή σε αυτές τις περιοχές

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, ανέφερε χθες πως το Σάββατο θα έχουμε επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ θα φυσούν πολύ δυνατοί νοτιάδες (έως 9-10 μποφόρ). Μίλησε για έντονα φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) σε Δυτική Ελλάδα, στην ΒΔ Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας.

Live η πορεία της κακοκαιρίας από το windy:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα