Ζεστός και άνυδρος ο Οκτώβριος – Προσεχώς φθινόπωρο. Ο καιρός σήμερα 30 Οκτωβρίου

Ζεστός και άνυδρος ο Οκτώβριος – Προσεχώς φθινόπωρο. Ο καιρός σήμερα 30 Οκτωβρίου

Μια πρώτη στατιστική εκτίμηση για τον Οκτώβριο που τελειώνει αύριο είναι ότι ήταν ένας από τους θερμούς και πιο άνυδρους Οκτώβριους των τελευταίων 25 ετών. Ενδεικτικά στο μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού στο παλιό αεροδρόμιο  έπεσε μόλις ένα χιλιοστό βροχής, μια ημέρα,  όταν κατά μέσο όρο βρέχει 7 ημέρες και πέφτουν 60 χιλιοστά. Μόνο το 2001 τον Οκτώβριο δεν είχε βρέξει καθόλου. Σχετικά με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ο πιο ζεστός από το 2000,  με μέση μέγιστη 27 βαθμούς, ακολουθούν ο Οκτώβριος του 2012 και του 2019.

Η αρχή της εβδομάδας τόσο η Δευτέρα όσο και η Τρίτη, τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου θα κυλήσουν με ανοιξιάτικο καιρό. Με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα και πολλές ώρες ηλιοφάνειας. Την Τετάρτη πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου προβλέπεται ότι στα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, με νοτιάδες στη χώρα. Την Πέμπτη θα βρέξει και αλλού. Το επόμενο σύστημα με βροχές αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Την Δευτέρα  προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Πιθανόν να βρέξει για λίγο στην Εύβοια και τις Σποράδες. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.


Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει το μεσημέρι θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς τιμές που είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις.  Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγα σύννεφα, πολλές ώρες ηλιοφάνειας.  Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα ο καιρός στα δυτικά και βόρεια θα είναι αίθριος, αν και υπάρχει η πιθανότητα το μεσημέρι σε περιοχές της Μακεδονίας να συννεφιάσει και βρέξει λίγο τοπικά.
Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η συννεφιά θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνή και θα σημειωθούν μικρής διάρκειας ασθενείς βροχές μέχρι το απόγευμα. Εκτός από την ανατολική ηπειρωτική χώρα, τέτοιου είδους διάσπαρτες βροχές προβλέπονται και στο Αιγαίο, πλην του βορείου τμήματος, όπου τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγαλύτερα.

Τα μικρής σημασίας φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα έχουν σταματήσει. Αλλά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα δημιουργηθούν ομίχλες και η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, παραμένοντας στα υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει το μεσημέρι τους 23-25 στα βόρεια, 24-27 στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Μέχρι 25-26 βαθμούς θα φτάσουν οι μέγιστες στα νησιά του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο, ασθενείς 2-3 μποφόρ. Βοριάδες στο Αιγαίο, σε ήπιες εντάσεις 2-4, τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική, αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα ψιλόβροχου στα κεντροβόρεια και δυτικά του νομού μέχρι το μεσημέρι. Η μέρα θα ξεκινήσει με ομίχλες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-28 βαθμούς, με ένα ήπιο βοριαδάκι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές 2-3 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται αίθριος καιρός, με ηλιοφάνεια, τοπικές νεφώσεις, και μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-24 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 μποφόρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα