Ο Καλλιάνος προειδοποιεί για νέα έντονη κακοκαιρία στη Θεσσαλία με μεγάλα ύψη βροχής - Τι θα γίνει στην Αττική

Ο Καλλιάνος προειδοποιεί για νέα έντονη κακοκαιρία στη Θεσσαλία με μεγάλα ύψη βροχής - Τι θα γίνει στην Αττική

Για μεγάλα ύψη βροχής στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ενόψει της νέας κακοκαιρίας που έρχεται στη χώρα μας από Δευτέρα (25/09).

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, από Δευτέρα έως και την Πέμπτη (28/09), θα μας απασχολήσει ένα «σύστημα» το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Χάρτης αθροιστικής βροχής | Facebook/Ιωάννης Καλλιάνος

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου.

Κίνδυνος για Θεσσαλία

Σύμφωνα με το Γιάννη Καλλιάνο, τα προγνωστικά στοιχεία εμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας.

Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς.

Τι θα γίνει στην Αττική
 
Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). «Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια».

«Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η Daniel, αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς», συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.

Τέλος αναφέρεται και στο αν υπήρξε κόντρα μετεωρολόγων, λέγοντας: «Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν "πιάνουν" την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη.

Πηγή: reader.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα