Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας - Πού και πότε θα χτυπήσουν καταιγίδες

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας - Πού και πότε θα χτυπήσουν καταιγίδες

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπεται από αύριο Παρασκευή καθώς και το Σάββατο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Tο meteo.gr, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή 8/7, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 9/7.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το meteo.gr, είναι:

  •  οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας
  •  οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)
  • η πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, η οποία στα ηπειρωτικά κυρίως θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου
  • η ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων (κυρίως το Σάββατο) έως και 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο

 Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός τριώρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια του τριημέρου Πέμπτη 7/7 έως Σάββατο 9/7:

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα σε Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα
Παράλληλα, με την έλευση αυτής της διαταραχής αναμένουμε σημαντική και σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα επίπεδα επικινδυνότητας να υποχωρούν σημαντικά από την Πέμπτη 7/7 έως το Σάββατο 9/7.

Ωστόσο, πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε την Πέμπτη 7/7 σε Νότια και Ανατολική Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα λόγω των ισχυρών Β/ΒΔ ανέμων σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο θα επιμείνει την Παρασκευή 8/7 στα Δωδεκάνησα (μεγάλη προσοχή στη Ρόδο) και τοπικά στην Ανατολική Σάμο.

 Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις περιοχές όπου οι Β/ΒΔ άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη, μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ 
Αύριο Παρασκευή (08-07-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο (09-07-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο (09-07-2022) θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα