28η Οκτωβρίου: Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

28η Οκτωβρίου: Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Ο ισχυρός αντικυκλώνας θα διατηρηθεί στην περιοχή μας όλη την ερχόμενη εβδομάδα μπλοκάροντας τα χαμηλά βαρομετρικά που έχουν την τάση να κινηθούν προς τη χώρα μας - Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση αίθριου και άνομβρου καιρού.

Μεγάλη εμμονή έχει παρουσιάσει ο αντικυκλώνας που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα ο καιρός και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να θυμίζουν καλοκαίρι. Για όλα, λοιπόν, "φταίει" ο αντικυκλώνας (βαρομετρικό υψηλό) που μπορεί να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού για εκτεταμένες χρονικές περιόδους (για παράδειγμα υετό για ορισμένες περιοχές, καθαρό ουρανό για άλλες).

Στο Βόρειο ημισφαίριο, παρατεταμένος εμποδισμός εμφανίζεται πιο συχνά την Άνοιξη πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.

Οι εμποδισμοί τύπου "Ωμέγα" (Omega Blocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.

Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (κυκλώνας-αντικυκλώνας-κυκλώνας), διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η διάταξη των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα "πηδαλιουχεί" τα επιφανειακά συστήματα και για τον λόγο αυτό έχουμε διατήρηση αυτής της καιρικής κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αίτιο που δημιουργεί αυτά τα μπλοκαρίσματα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους , όπως για παράδειγμα λόγω στρατοσφαιρικής θέρμανσης, κατάρρευσης του πολικού στροβίλου κ.α. που ξεφεύγει από το αντικείμενο του σημερινού άρθρου.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά . Έτσι την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 26 με 27 βαθμούς στα βόρεια και τους 27 με 28 στις υπόλοιπες περιοχές.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

Από την Παρασκευή έως και την Δευτέρα 28 του μηνός ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα