Έκτακτο Δελτίο: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι. Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Έκτακτο Δελτίο: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι. Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού αναμένεται από το πρωί της Πέμπτης, με ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στα πελάγη.

Αναλυτικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τη Δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, κυρίως τις Νότιες, την Κρήτη και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί, που η έντασή τους θα φτάσει τα φθάσουν 8 και βαθμιαία την Πέμπτη, αρχικά στο Ιόνιο και μέχρι το βράδυ στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα εστιαστούν στις Κυκλάδες κατά τις πρωινές ώρες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με εξασθένισή του τις απογευματινές ώρες. Εξίσου σταδιακή εξασθένιση των ανέμων αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν:

Α. Την Πέμπτη (28-03-2019)

Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του νοτίου Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες τις Κυκλάδες (κυρίως τις νότιες) και την Κρήτη και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Β. Την Παρασκευή (29-03-2019)

Τις Κυκλάδες (κυρίως τις νότιες) τις πρωινές ώρες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

2. Τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους: Που η ένταση τους θα φτάσει τα 8 και βαθμιαία την Πέμπτη αρχικά στο Ιόνιο και μέχρι το βράδυ στο Αιγαίο, τα 9 μποφόρ.

Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται στο Ιόνιο από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στο Αιγαίο οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Πέμπτη:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: ανατολικοί 4 με 5 και στο Θερμαϊκό μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία 6 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και από τα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νοτιά.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, από το μεσημέρι βαθμιαία 6 με 7 και στα δυτικά 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές προς το μεσημέρι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα τη νύχτα.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6, από το μεσημέρι βαθμιαία 7 με Θ και τη νύχτα πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα