Πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ με τον Νετανιάχου υπό τον φόβο επίθεσης από το Ιράν

Πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ με τον Νετανιάχου υπό τον φόβο επίθεσης από το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους για να προετοιμαστεί για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το BBC.

Η ένταση είναι στα ύψη λόγω της πιθανότητας η Τεχεράνη να προβεί σε αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς διοικητές πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Αρκετές χώρες έχουν πλέον προειδοποιήσει τους πολίτες τους σχετικά με τα ταξίδια στις δύο χώρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ είναι πιθανό να συμβεί άμεσα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του στελέχους της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος με τον οποίο μίλησε το CBS προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και ενδεχομένως βαλλιστικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα στόχευαν στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ σε ένα χτύπημα του οποίου το μέγεθος το Ισραήλ θα έβρισκε «πρόκληση» να αμυνθεί.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη η πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να συγκρατηθεί.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε επίσης στο CBS ότι μια ιρανική ενέργεια θα μπορούσε να συμβεί την Παρασκευή.

Ανέβασαν τον αριθμό των πυραύλων κρουζ που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ιράν για να επιτεθεί στο Ισραήλ σε 150 και δήλωσαν ότι η προγραμματισμένη κλίμακα της επίθεσης είχε αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες - σύμφωνα με πληροφορίες για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον μερικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους θα περνούσαν μέσα από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί στο Ισραήλ την «ατσάλινη» υποστήριξη της χώρας του σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης.

Οι αυξανόμενες εντάσεις οδήγησαν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Αυστραλία να εκδώσουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.

Το χτύπημα που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πυραυλική επίθεση της 1ης Απριλίου σε κτίριο του ιρανικού προξενείου δίπλα στην πρεσβεία του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Μεταξύ αυτών ήταν ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ταξίαρχος Mohammad Reza Zahedi, ανώτερος διοικητής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force στη Συρία και τον Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά θεωρείται ευρέως ότι την πραγματοποίησε.

Ο σημερινός πόλεμος πυροδοτήθηκε όταν η Χαμάς επιτέθηκε σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Το Ισραήλ λέει ότι από τους 130 ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, τουλάχιστον 34 είναι νεκροί.

Περισσότεροι από 33.600 κάτοικοι της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα, λέει το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Η σύγκρουση έχει επίσης δει το Ισραήλ να ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά στα βόρεια σύνορά του με την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ, ενώ ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν επιχειρήσει να πλήξουν ισραηλινά εδάφη καθώς και αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Το κίνημα των Χούτι της Υεμένης έχει επίσης επιτεθεί κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζοντας τουλάχιστον ένα πλοίο και ωθώντας τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον της ομάδας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα