Τέμπη: Με εντολή Πυροσβεστικής και Αστυνομίας μεταφέραμε 300 κυβικά χώμα από τον χώρο του δυστυχήματος

Τέμπη: Με εντολή Πυροσβεστικής και Αστυνομίας μεταφέραμε 300 κυβικά χώμα από τον χώρο του δυστυχήματος

Εντολή από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία να μεταφέρουν περισσότερα από 300 κυβικά χώμα από το σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη σε δικό τους ιδιόκτητο οικόπεδο έλαβε η εταιρεία των χωματουργικών εργασιών.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην κατάθεσή του ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο.

«Μου τηλεφώνησε ο αδερφός μου, ο οποίος είχε δεχθεί τηλεφώνημα και συνεννοήθηκε με την Περιφέρεια να πάμε με τα δικά μας μηχανήματα κοντά στα Τέμπη, εκεί που είχε γίνει το ατύχημα με τις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ για να βοηθήσουμε. Φορτώσαμε περίπου 300 κυβικά χώμα (20 φορτηγά) τα οποία απομακρύναμε για να καθαρίσουμε τον χώρο μακριά από το ατύχημα, τα οποία εναποθέσαμε σε ένα δικό μας ιδιόκτητο οικόπεδο με εντολή της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ», ανέφερε στην κατάθεσή του ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας των χωματουργικών εργασιών.

«Τους ενδιέφερε να ξεφορτωθούν αυτόν τον όγκο χώματος»

«Στη φάση που βρισκόμαστε μας ενδιαφέρει το ποιος μπορεί να έχει συμφέρον από το να αλλοιωθούν στοιχεία και αυτό είναι από την πρώτη στιγμή αντικείμενο της ανάκρισης, γι’ αυτό έχουμε και τόσους κατηγορούμενους ήδη. Όμως είναι εξόφθαλμο έναν χρόνο μετά, από συμπτώσεις, επειδή ήρθε στα χέρια μας υλικό μιας άλλης δικογραφίας, που δεν έχει συσχετιστεί ακόμα με την ανάκριση για το δυστύχημα, το ζήτημα είναι ότι ήρθαν στα χέρια μας ένορκες βεβαιώσεις ανθρώπων που κλήθηκαν σε άλλη ποινική υπόθεση και κατέθεσαν ότι έλαβαν εντολή από την Πυροσβεστική να μεταφέρουν μια τεράστια εδαφική έκταση όχι στο Κουλούρι που φυλάσσονταν τα συντρίμμια, τα βαγόνια και άλλα, αλλά σε ένα άλλο οικόπεδο. Τους ενδιέφερε να ξεφορτωθούν αυτόν το όγκο χώματος γιατί θεωρούσαν ότι είναι άχρηστο. Ο ισχυρισμός του εργολάβου που ανέλαβε αυτό το δύσκολο και σύνθετο έργο – που ο όγκο ανέφερε ότι ήταν πάνω από 300 κυβικά – ήταν αυτός», υπογράμμισε ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας.

Μαρακάκης: «Φανταστείτε τι θα βρίσκαμε…»

«Σε οποιοδήποτε ατύχημα ή δυστύχημα το οποίο ερευνάται για εγκληματικές ευθύνες κανένα πρωτόκολλο δεν προβλέπει αλλοίωση του χώρου γιατί αποτελεί «ιερό» τόπο έρευνας, τόπος που είναι συνδεδεμένος με ποινικές ευθύνες. Αλλοιώθηκε η μορφολογία του εδάφους, μετακινήθηκε τόσο μεγάλο κομμάτι εδαφικής έκτασης, σε έναν τόπο που δεν έγινε η μετακίνηση με συνοδεία αστυνομίας ούτε με πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής. Είναι δεδομένο ότι αυτός ο όγκος χώματος έφερε κρίσιμα στοιχεία. Μεταφέρθηκε το χώμα σε έναν χώρο ιδιόκτητο που δεν ήταν πρόσφορος για κανέναν από τους πραγματογνώμονες εδώ και έναν χρόνο», επισήμανε ο κ. Μαρακάκης.

«Ξυλόλιο βρέθηκε σε μία απόσταση μεγαλύτερη από το σημείο της σύγκρουσης, καθαρό ξυλόλιο. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να έχουμε βρει τους τεράστιους αυτούς όγκους χώματος που ήταν ακριβώς το σημείο όπου προσγειώθηκαν τα δύο βαγόνια. Είναι κεφαλαιώδες να ερευνηθεί αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της φωτιάς με τους νεκρούς. Υπήρχαν παιδιά που ούρλιαζαν για πολλά λεπτά “βοήθεια” και δεν μάθαμε ποτέ εάν πέθαναν από την σύγκρουση ή αν κάηκαν ζωντανά. Αυτό ερευνά η ανάκριση αυτή τη στιγμή»

»Γι’ αυτό είναι εξόφθαλμο, είναι εγκληματική παράλειψη το γεγονός ότι δεν ήταν προσφορά αυτά τα στοιχεία για να ερευνηθούν από τις πρώτες στιγμές. Ερευνάται το εάν δικαιολογείται από την σύγκρουση αυτή, η έκρηξη ή εάν τελικά υπήρχε ένα φορτίο – επίσημα ή ανεπίσημα – στην εμπορική αμαξοστοιχία το οποίο προκάλεσε μια έκρηξη 100 μέτρων. Αν η έκρηξη γινόταν κάτω από τη γέφυρα, τώρα θα είχαμε τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία», επισήμανε.

Τέμπη: Ξεκινούν έρευνες στο επίμαχο οικόπεδο

Έρευνες στο οικόπεδο όπου, παρανόμως, μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χωμάτων και φυσικού πεδίου από το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών ξεκινούν οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων.

Όπως εξήγησε στο thesstoday.gr, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός σύμβουλος και πατέρας τραυματία, αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα με την ελπίδα ότι ένα χρόνο και σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύγκρουση θα εντοπιστούν αναλλοίωτα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω την έρευνα και θα φωτίσουν τα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης.

«Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον ανακριτή στην Τροχαία να φροντίσει για τη φύλαξη του χώρου, όπου και εκεί θα διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό όποιων στοιχείων είμαστε σε θέση μετά από τόσο μεγάλο διάστημα να εντοπίσουμε», εξήγησε.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα