Ένας νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην άνοδο του κόστους ανέγερσης νέων κατοικιών, καθώς και στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το «μπόνους» στις νέες κατασκευές, το οποίο έχει επιβραδύνει σημαντικά την αγορά. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, δημιουργώντας επιπρόσθετες πιέσεις στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί σημαντικά, επηρεάζοντας την αγορά σε πολλά επίπεδα. Τόσο το κόστος των υλικών όσο και τα εργατικά έχουν ανέβει αισθητά, με το κόστος των οικοδομικών υλικών να σημειώνει αύξηση 5,4% τον Ιούλιο, ενώ παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στο μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν τους κατασκευαστές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν και την πραγματοποίηση νέων έργων
Στην άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα στην επερχόμενη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, τα οποία στοχεύουν στην τόνωση της προσφοράς κατοικιών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλες παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη, καθώς το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί λόγω της εκκρεμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις για το «μπόνους» των νέων κατασκευών επηρεάζει ιδιαίτερα περιοχές με υψηλή ζήτηση, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι εκδόσεις νέων αδειών τον Μάιο παρουσίασαν σημαντική πτώση, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας καταργήσει το «μπόνους» στη δομήσιμη επιφάνεια κάθε οικοπέδου, οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 25% έως 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η μείωση των διαθέσιμων τετραγωνικών μέτρων ανά οικόπεδο, που θα κυμανθεί από 25% έως 40% ανά κατασκευή, θα περιορίσει σημαντικά την προσφορά ακινήτων, οδηγώντας τις τιμές σε ανοδική τροχιά. Σήμερα, μια οικοδομή με άδεια του 2021 πωλείται περίπου 3.500 – 4.000 ευρώ/τ.μ., αλλά με τις νέες συνθήκες, οι τιμές στα βόρεια προάστια ενδέχεται να εκτιναχθούν σε επίπεδα άνω των 5.000 ευρώ/τ.μ.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας δεν επηρεάζεται μόνο από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, αλλά και από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στο κόστος των υλικών και των εργατικών. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον, στο οποίο οι κατασκευαστές δυσκολεύονται να προβλέψουν το μέλλον και να σχεδιάσουν νέες επενδύσεις. Η αβεβαιότητα και οι αυξημένες τιμές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης από τους αγοραστές, κάτι που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη συνολική αγορά ακινήτων της χώρας. Οι επερχόμενες αποφάσεις αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου της αγοράς και στην κατεύθυνση που θα πάρει η οικοδομική δραστηριότητα στο προσεχές μέλλον.