Τα υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας αποφάσισαν την επέκταση του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την ομάδα ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω που ανήκουν σε ιδιαιτέρως ευάλωτες και μειονεκτικές κατηγορίες, ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.
Πιο συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η δημιουργία επιπλέον 5.000 θέσεων εργασίας, συνολικού κόστους 156 εκατ. ευρώ, που βαραίνει τους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα συμμετέχουν. Έτσι, πλέον, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 26.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών έως 67 ετών, καθώς και ανέργων άνω των 67 ετών και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με στόχο την στήριξη ειδικών ομάδων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι άνω των 55 ετών, θα καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες επιχειρήσεων του δημοσίου, ενώ θα καλύψει και μια μεγάλη ομάδα ανέργων, μεγάλης ηλικίας που χρειάζονται κάποια επιπλέον ένσημα, προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα για την λήψη σύνταξης.
Απευθύνεται σε:
α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), τους ΟΤΑ α ‘και β’ βαθμού, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αποκεντρωμένες Υπηρεσίες ή/και περιφερειακές Διευθύνσεις των φορέων Κεντρικής Διοίκησης, την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας,
β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα,
γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών). Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι διαθέτουν συμπληρωμένο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ηλικίας άνω των 55 ετών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ. Οι επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής και εντολή κενής θέσης και να προσδιορίσουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης. Η ΔΥΠΑ θα επιβεβαιώσει ότι ο δικαιούχος – υποψήφιος εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια οι εργασιακοί της σύμβουλοι θα υποδείξουν υποψηφίους – ανέργους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.
Αυτός δηλαδή που υποδεικνύει τον άνεργο είναι η ΔΥΠΑ και αυτός που κάνει την τελική επιλογή είναι ο εργοδότης, καθώς θα διαλέξει μεταξύ των υποψηφίων και θα προσλάβει τον άνεργο. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα, που αρχικά είχε ως στόχο να καλύψει 8.500 ωφελούμενους με διαδοχικές προσθήκες έφτασε στις 21.500, και πλέον, αυξήθηκε και κατά επιπλέον 5.000 θέσεις απασχόλησης. Για τις αρχικές 21.500 θέσεις την περίοδο 2018-2023 η δαπάνη της ΔΥΠΑ ανήλθε σε ποσό ύψους 112.438.184 ευρώ. Για την περίοδο 2024 – 2027 η νέα δαπάνη που προκύπτει, επιμερίζεται ως εξής: Για το 2024: έως 51.647.391,80 ευρώ Για το 2025: έως 90.000.000 ευρώ Για το 2026: έως 75.000.000 ευρώ Για το 2027: έως 38.767.345,13 ευρώ.
πηγή: newsbomb.gr