Έρχεται νέο έκτακτο δώρο για τους συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έρχεται νέο έκτακτο δώρο για τους συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα χρήματα για να καλυφθεί το επίδομα προέρχονται από την έκτακτη προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης για το έτος 2022

Νέο, έκτακτο «δώρο» θα λάβουν οι συνταξιούχοι στο τέλος του 2024, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η ημερομηνία φαίνεται να μην έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Η κυβέρνηση γύρω από την επιδοματική πολιτική είχε θέσει κάποιες «κόκκινες» γραμμές, ωστόσο φαίνεται πως αυτές ξεπεράστηκαν στα τέλη Ιουνίου, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Τα χρήματα για να καλυφθεί το επίδομα προέρχονται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διάλυσης για το 2022, όμως το ποσό του επιδόματος παραμένει μυστήριο, ενώ δεν είναι γνωστό ούτε εάν θα είναι κλιμακωτό. Ακόμα και για τους δικαούχους οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες.

Την Τρίτη ωστόσο, ο Ηλίας Τσούνης, εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε κάποιες εκτιμήσεις γύρω από τα ποσά, τους δικαιούχους και την περίπτωση «διπλού επιδόματος».

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε ποιο θα είναι το ποσό για κάθε συνταξιούχο και ποιες οι προϋποθέσεις. Θυμίζω ότι πέρσι ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης από 100 έως 200 ευρώ», σημείωσε.

«Να συμπληρώσω ότι πέρσι δόθηκε και ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, της τάξεως των 150 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Θα δούμε. Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο και φέτος» προσέθεσε, σημειώνοντας πως αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Η τελευταία φορά που δόθηκε επίδομα προσωπικής διαφοράς ήταν πέρσι τα Χριστούγεννα.

Τότε, οι κλίμακες των δικαιούχων συνταξιούχων που πληρώθηκαν ήταν οι εξής:

200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ
150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ
100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα