Πώς οι 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν 12 ή 24 – Τα βήματα για την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

Πώς οι 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν 12 ή 24 – Τα βήματα για την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου να πληρώσουν είτε εφάπαξ είτε την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων για να μην επιβαρυνθούν με τόκο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Η πληρωμή του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε έως 11 μηνιαίες δόσεις ακολουθώντας το δοσολόγιο που έχει καθορίσει για φέτος η ΑΑΔΕ ή σε 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα τους.

Όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις υπάρχει και η λύση της πάγιας ρύθμισης. Με την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες.

   
Ειδικότερα:

  • Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ aade.gr. Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Από το myAADE επιλέγετε «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές», στη συνέχεια κάνετε κλικ στο πεδίο «Ρυθμίσεις Οφειλών». Κατόπιν με τους κωδικούς Taxisnet εισέρχεστε στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019».
  • Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 6,68%, αν η αποπληρωμή γίνει έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο επιτόκιο 8,18%, εάν επιλεγούν περισσότερες από 12 δόσεις.
  • Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.
    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προϋπόθεση για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
  • Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.
  • Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής μιας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

newsbeast.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα