Πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος με τα νέα τιμολόγια

Πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος με τα νέα τιμολόγια

Με το αλαλούμ που επικρατεί στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και με τον ερχομό των «μεικτών» με πιο οικονομικές τιμές η ερώτηση που επικρατεί είναι μια «πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος».

 Αρχικά όσοι έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο ρεύματος δεν έχουν την ρήτρα αποχώρησης ή κάποιο πέναλτι αν σπάσουν το συμβόλαιο. Όσοι έχουν μπλε τιμολόγιο ή κάποιο κλειστό συμβόλαιο πρέπει να διαβάσουν αναλυτικά τι ισχύει με τα πέναλτι και την ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, καθώς οι χρεώσεις αυτές πάνε αναλογικά με το συμβόλαιο.

Πρώτα από όλα πρέπει να συγκρίνετε τιμές και να διαβάσετε και τα «ψιλά γράμματα» της κάθε εταιρίας. Ποια έχει το φθηνότερο πάγιο, και ποια είναι η χρέωση μετά το όριο των 500 κιλοβατώρων.

H Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναρτά κάθε μήνα αναλυτικά τις χρεώσεις των παρόχων.

Ο παρακάτω πίνακας αφορά τις τιμές στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο 2024. Μπορείτε ΕΔΩ να δείτε αναλυτικά όλους τους παρόχους και να συγκρίνετε τις τιμές για το ρεύμα.

 

Αφού λοιπόν βρείτε τον πάροχο ρεύματος που είναι στα δικά σας μέτρα, και επιλέξετε την εταιρεία που θέλετε να πάτε, πρέπει να «μαζέψετε» κάποια έγγραφα.

Για να υπογράψετε νέα σύμβαση με άλλο πάροχο ρεύματος θα χρειαστείτε:

Aντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας παραμονής/άδειας διαμονής
Επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ
Τελευταίος λογαριασμός ρεύματος από τον προηγούμενο Προμηθευτή και αποδεικτικό της πληρωμής ή της ρύθμισής του

Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία)
Αν θέλετε η νέα σύμβαση να γίνει από άλλο πρόσωπο θα χρειαστείτε:

Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή μέσω gov.gr
Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής του εξουσιοδοτούμενου
Για το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου αν η νέα σύμβαση παραμείνει στο ίδιο όνομα με αυτό που υπάρχει καταχωρημένο στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτό έχει δηλωθεί από τον τωρινό σας Προμηθευτή τότε, σύμφωνα με τα ισχύοντα από τη ΡΑΕ, δεν απαιτείται ο έλεγχος Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

 
Τέλος τονίζεται ότι η αλλαγή προμηθευτή γίνεται χωρίς καμία χρέωση. Αυτό που θα πρέπει να πληρώσετε είναι η εγγύηση που ζητάει ο κάθε πάροχος, η οποία έχει άλλη χρέωση ανά εταιρία.

Σε κάθε περίπτωση, για αλλαγή παρόχου ρεύματος θα πρέπει να επικοινωνήσετε είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email με τον πάροχο που θα επιλέξετε εσείς. Το αρμόδιο τμήμα θα σας κατευθύνει για τα έγγραφα που είναι απαραίτητα.

Επιπλέον, πολλές εταιρίες ενέργειας έχουν και την online εγγραφή, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική η εμφάνισή σας σε κάποιο φυσικό κατάστημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα