Πυκνώνουν τα μπλόκα οι αγρότες. Τρακτέρ στους δρόμους σε Γαλλία και Βέλγιο. Τι ζητούν;

Πυκνώνουν τα μπλόκα οι αγρότες. Τρακτέρ στους δρόμους σε Γαλλία και Βέλγιο. Τι ζητούν;

Oι αγρότες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο προχώρησαν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις, κλείνοντας κεντρικούς οδικούς άξονες σε σημεία «κλειδιά» του θεσσαλικού κάμπου.
Σε σκληρή γραμμή επιμένουν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις να μην χαλαρώνουν και τα τρακτέρ να παραμένουν σε θέσεις μάχης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία κίνηση καλής θέλησης με τον πολλαπλασιασμό της πρώτης αρωγής που όμως οι αγρότες φαίνεται πως βλέπουν ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης, οι αγρότες συνεχίζουν τις προγραμματισμένες αλλά και τις αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις τους με τον φόβο να είναι πως ένα πρωινό θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο, αφήνοντας τα καταστήματα χωρίς εμπορεύματα και τους πολίτες χωρίς την δυνατότητα να μετακινηθούν.

 Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γίνεται «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ, όπου οι αγρότες μεταβαίνουν σε δρόμους και τους κλείνουν για κάποια ώρα συμβολικά, ώστε να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.

Σήμερα 300 αγρότες αναμένεται να μεταβούν στην νότια πλευρά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όπου θα λάβει χώρα η έκθεση Agrotica, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ήδη σε πολλά  λαχανικά παρατηρούνται αδιανόητες αυξήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, με τους καταναλωτές να φοβούνται και τα χειρότερα όσο κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις.

Τι ζητούν οι αγρότες
Οι αγρότες επικαλούνται ότι στο εξωτερικό οι αγρότες πληρώνουν το πετρέλαιο 60 λεπτά ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 1,10 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχουν αιτήματα για την πληρωμή της ενέργειας, δηλαδή για 2 χρόνια να «παγώσει» κάθε πληρωμή, να διευθετηθεί κάθε οφειλή σε βάθος 5ετίας και να φτάνει έως τα 7 χρόνια.

Βρυξέλλες: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις
 
Αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να παραλύσουν τις Βρυξέλλες στη διαδήλωση σήμερα την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ με τους αγρότες άρχισαν από χθες το βράδυ να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία, ενώ κάποια σημεία εξόδου και εισόδου της πόλης είναι ήδη κλειστά.

Αγρότες: Τρακτέρ στους δρόμους σε Γαλλία & Βέλγιο

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της αγροτικής διαμαρτυρίας, με το Παρίσι να είναι πόλη υπό πολιορκία από χιλιάδες τρακτέρ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.
Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, να επιχείρησε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, αλλά τα συνδικάτα δηλώνουν πως τα αιτήματά τους για χαμηλότερη φορολογία και κυβερνητική δέσμευση στον αγροτικό τομέα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε τους αγρότες να μην ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Τα γαλλικά τρακτέρ, ως απάντηση, έχουν ήδη αποκλείσει τους εθνικούς οδικούς άξονες από κάθε πλευρά της Γαλλίας προς την πρωτεύουσα και έχουν φτάσει στην είσοδο του μεγαλύτερου διακομιστικού κέντρου της Ευρώπης, στη Ρανζίς στα νότια του Παρισιού.

Οι περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί και τα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση των αγροτών προς την «Πόλη του φωτός» και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσεις σε περισσότερες από 18 συλλήψεις.

Με ταχύτητα προς τη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες δίνουν ραντεβού οι Βέλγοι αγρότες την ώρα που οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ετοιμάζονται να αφιχθούν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σήμερα Πέμπτη.

Προς το παρόν υπάρχουν μερικά σταθμευμένα τρακτέρ σε παρακείμενους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δρόμους, χωρίς όμως να έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ή να έχουν αποκλειστεί σημεία στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Το θέμα μπορεί να μην ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αλλά βρέθηκε πρώτο στη λίστα μετά από αίτημα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι Ισπανοί αγρότες.

Κοινό αίτημα των αγροτών είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής σε όλη την ΕΕ, ωστόσο δεν αναμένονται σήμερα αποφάσεις από τη ΣΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα