Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ του 2024 αλλά με 11 δόσεις

Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ του 2024 αλλά με 11 δόσεις

Τη δυνατότητα να πληρώσουν το εφετινό ΕΝΦΙΑ σε 11 αντί για 10 δόσεις θα έχουν φέτος περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τον ερχόμενο Απρίλιο, δηλαδή νωρίτερα από κάθε χρονιά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του  ΕΝΦΙΑ δίνοντας όμως την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να το πληρώσουν με μια επιπλέον δόση .

Η εκκαθάριση του φόρους θα τρέξει νωρίτερα για να ενσωματωθεί και η έκπτωση έως 10% σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ  κ. Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ μέσα στην εβδομάδα «θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα  ασφαλισμένα ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες θα δουν τα ακίνητά τους και θα μπορούν κάνουν την αντιστοίχιση με το ασφαλιστικό συμβόλαιο. Οι στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10».

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αποστολή στην ΑΑΔΕ των στοιχείων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας τα οποία ήταν σε ισχύ το 2023 καθώς και τυχόν ανανεώσεις ή τροποποιήσεις αυτών. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς μπαίνοντας στην εφαρμογή θα χρειαστεί να επικυρώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Όλα αυτά θα γλύφουν υπόψιν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσει νωρίτερα ώστε τα “σημειώματα” να φύγουν  Απριλίου (δεδομένου οτι οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται μέχρι το τέλος Μαρτίου). Με αυτόν το τρόπο η πληρωμή του φόρου θα γίνει  φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2023, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από ότι πλήρωσαν το 2023, επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

newmoney

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα