Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Τι ώρα μπαίνει η πληρωμή στα ΑΤΜ

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Τι ώρα μπαίνει η πληρωμή στα ΑΤΜ

Νέα πληρωμή θα γίνει σήμερα στους συνταξιούχους, καθώς πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς το επίδομα προσωπικής διαφοράς, σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2024. Η ενίσχυση κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναμένουν εντός λίγης ώρας να φανούν τα χρήματα στα ΑΤΜ. Συγκεκριμένα η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου.

Από χθες, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, μπήκαν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 στους μη μισθωτούς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι και οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα

Αύριο, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, μετά τις 17:00 το απόγευμα θα μπουν οι συντάξεις Ιανουαρίου με τις αυξήσεις στους:

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
Δημόσιο
Προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος
ΝΑΤ και ΚΕΑΝ
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
ΕΤΑΤ
ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ
ΔΕΗ
ΟΤΕ
Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου
ΟΠΕΚΑ

Συντάξεις: Μαζί με τις αυξήσεις έρχονται και περισσότεροι φόροι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, αυξήσεις οι οποίες είναι κατώτερες από τον πληθωρισμό και οι οποίες πυροδοτούν μεγαλύτερους φόρους φέρνει το 2024 σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι συντάξεις Ιανουαρίου θα είναι αυξημένες... ονομαστικά κατά 3%. Αλλά επί των πληρωτέων, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι ολόκληρη και θα αποτυπωθεί στα ΑΤΜ μόνο για μηνιαίες συντάξεις έως 720 ευρώ.

 
Για μεγαλύτερα ποσά θα υπάρχει και… αυξημένη παρακράτηση φόρου και Εισφοράς Αλληλεγγύης-ΕΑΣ (για αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ). Και αυτό γιατί οι σχετικές κλίμακες δεν αναπροσαρμόστηκαν, για δεύτερη συνεχομένη χρονιά, με αποτέλεσμα οι τελικές-πραγματικές αναπροσαρμογές να είναι χαμηλότερες των εξαγγελιών (ανάλογα με την φορολογική κλίμακα).

Πρόσθετα: α/δεν θα αναπροσαρμοστούν οι επικουρικές συντάξεις και β/δεν θα αναπροσαρμοστούν περί τις 900.000 συντάξεις που έχουν «προσωπική διαφορά». Η συγκεκριμένη κατηγορία θα λάβει εφάπαξ ενίσχυση ως εξής: 100 € για μηνιαίες αποδοχές από 1.101 έως 1.600 ευρώ, 150 για αποδοχές από 701 έως 1.100 ευρώ και 200 ευρώ για μικρότερες αποδοχές.

Γι’ αυτό και το τελικό κονδύλι για συντάξεις στον προϋπολογισμό θα είναι αυξημένο μόλις κατά 1,4%, Και μάλιστα προ φόρων και ΕΑΣ!

 
Κατά συνέπεια, οι εν λόγω αποδοχές από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την επιβολή της ΕΑΣ και το αυξημένο ποσό ΦΠΑ (επί υψηλότερης ονομαστικής αξίας των αγαθών λόγω ακρίβειας), θα οδηγήσει σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Ενδεικτικά για φέτος, χρονιά κατά την οποία ακολουθήθηκε αντίστοιχη πολιτική (μη τιμαριθμοποίησης και υποδεέστερων του πληθωρισμού αναπροσαρμογών), τα δημόσια έσοδα από την άμεση φορολογία και τον ΦΠΑ εμφανίζονται αυξημένα κατά 5 δις ευρώ!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα