Black Friday: Από πού προήλθε το έθιμο της Μαύρης Παρασκευής;

Black Friday: Από πού προήλθε το έθιμο της Μαύρης Παρασκευής;

Η «Μαύρη Παρασκευή», όπως την αποκαλούμε είναι ξενόφερτο έθιμο. Μετά την ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική έρχεται η μέρα των τεράστιων εκπτώσεων. Ποια είναι όμως η ιστορίας αυτής της καταναλωτικής γιορτής;

Το όνομα Black Friday χρησιμοποιείται για δύο άσχετες περιπτώσεις. Πλέον στις ΗΠΑ συμβολίζει την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία θεωρείται η πρώτη της εορταστικής περιόδου και των αγορών και είναι γνωστή για τις εκπτώσεις από τους λιανοπωλητές.

Η Black Friday είναι πάντα η Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία γιορτάζεται  πάντα την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου. Φέτος, η Black Friday είναι στις 24 Νοεμβρίου.

Το όνομα Black Friday χρησιμοποιείται και για μια άλλη μέρα, όχι τόσο ευχάριστη στους Αμερικανούς. Πιο συγκεκριμένα η «Μαύρη Παρασκευή» αφορά στην 24η Σεπτεμβρίου 1869, όπου η οικονομία υπέστη σοβαρό πλήγμα. Η κρίση πυροδοτήθηκε από κερδοσκόπους χρυσού.

 Ιστορικά, το «μαύρο» έχει συσχετιστεί με τις μέρες της οικονομικής ύφεσης σε αντίθεση με ημέρες ακμάζουσας εμπορικής επιτυχίας. Η πρώτη Μαύρη Παρασκευή συνέβη το 1869 όταν ο χρηματιστής Τζέι Γκουλντ και ο επιχειρηματίας των σιδηροδρόμων Τζέιμς Φισκ προσπάθησαν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, κάτι που τελικά οδήγησε σε οικονομικό πανικό και την κατάρρευση της αγοράς. Εξήντα χρόνια αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 1929, ήρθε το μεγάλο κραχ του χρηματιστηρίου που αναφέρεται ως Μαύρη Τρίτη και σηματοδότησε την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.


Άλλη θεωρία υποστηρίζει πως η «Μαύρη Παρασκευή» προέρχεται στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1950. Εκείνη τη χρονιά, αστυνομία στη Φιλαδέλφεια κατήγγειλε ότι την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, υπήρξε μια τεράστια εισροή αγοραστών στην πόλη που έγινε τόσο χαοτική που η αστυνομία αναγκάστηκε να φέρει τον έλεγχο του πλήθους και το χαρακτήρισε ως «Μαύρη Παρασκευή».

Έγινε μια προσπάθεια να την ονομάσουν Μεγάλη Παρασκευή όμως οι έμποροι λιανικής έλεγξαν την αφήγηση και αποφάσισαν ότι το «μαύρο» στη Μαύρη Παρασκευή δεν αναφερόταν σε μια μαύρη μέρα τρελαμένων αγοραστών, αλλά σε μια μέρα που οι αγοραστές είναι «in the black».

Το «in the black» είναι μια οικονομική φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια επιχείρηση που αποδίδει καλά οικονομικά και κερδοσκοπεί, σε αντίθεση με μια επιχείρηση «στο κόκκινο», που δυσκολεύεται οικονομικά και δεν κερδίζει.

 
Πλέον η Black Friday σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Οι έμποροι κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα ξεκινήσει τις προσφορές νωρίτερα και ποιος θα είναι πιο ανταγωνιστικός. Πλέον στη λίστα έχει προστεθεί και η Cyber Monday, μέρα αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα