Ποιοι άνεργοι θα λαμβάνουν επίδομα έως 1.200 ευρώ – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

Ποιοι άνεργοι θα λαμβάνουν επίδομα έως 1.200 ευρώ – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

Επίδομα ανεργίας: Δύο πιλοτικά προγράμματα παθητικής πολιτικής για τους ανέργους ξεκλειδώνουν από τις αρχές του 2024.

Συγκεκριμένα, «κλείδωσαν» δύο σημαντικές αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας, τόσο με την αύξησή του, όσο και με την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του για μακροχρόνια ανέργους, αλλά και τη διασύνδεσή του, μέσω voucher, με ενεργή εργασία.

Το επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και θα συνδέεται με τις μισθολογικές απολαβές
Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το κατώτερο επίπεδο του επιδόματος δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 479 ευρώ, όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά».

Οι αλλαγές που προτείνονται
Στο υπουργείο μιλούν για πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου σε πρώτη φάση προκειμένου να κριθεί το σχέδιο στην πράξη.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή» αναλυτικά προτείνονται τα εξής:

Το ύψος του του επιδόματος ανεργίας θα πλησιάζει τον εκαστοτε κατώτατο μισθό.
Το επίδομα δεν θα είναι κοινό για όλους, αλλά θα χορηγείται εξατομικευμένα.
Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα συνδέεται και με πρόγραμμα κατάρτισης.

Τι ισχύει σήμερα με το επίδομα ανεργίας
Δικαιούχοι του επιδόματος των 200 ευρώ είναι οι μακροχρόνια άνεργοι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ. Δεν προσμετρώνται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγησή του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος).

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρεις τρόπους: αυτοπροσώπως στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, ηλεκτρονικά, μέσω του e-services και μέσω των ΚΕΠ. Το εν λόγω επίδομα δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης χορήγησης είναι:
Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης του δικαιώματος φορολογικού έτους, που χορηγείται μέσω του συστήματος Taxisnet (το δικαιολογητικό αυτό θα προσκομίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ).
Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους/ες έχουν ανήλικα τέκνα.
Αριθμός καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο πολίτης εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα