Κωστής Χατζηδάκης: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκτακτο επίδομα και Market Pass

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκτακτο επίδομα και Market Pass

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε την Κυριακή (22/10) τόσο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και για το έκτακτο επίδομα, αλλά και το Market Pass, τονίζοντας πως «ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση γι' αυτά».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Προσπαθούμε πάντα να δίνουμε αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία. Μετά τις εκλογές προχωρήσαμε στην εφαρμογή του 50% του προεκλογικού μας προγράμματος. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκτακτο επίδομα και Market Pass. Είναι σενάρια και αυτό που ισχύει είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού. Θα ήταν νωρίς να μιλήσουμε τώρα για όλα αυτά. Το γεγονός ότι έχει πάει καλύτερα από το αναμενόμενο η οικονομία και ο προϋπολογισμός είναι θετικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους συμπολίτες μας. Ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει μέσα σε ένα όριο. Η πρόβλεψή μας είναι ότι πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1%. Κοιτάμε να συνδυάζουμε την οικονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Προϋπόθεση των κοινωνικών παροχών είναι να έχεις λεφτά να δίνεις».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών: «Με δεδομένο ότι στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει στο 45%, αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας. τα κόκκινα δάνεια έχουν περιοριστεί αλλά πήγαν στα funds άρα ερχόμαστε εκεί και λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Την περασμένη τετραετία έφυγε από τις τράπεζες το "βάρος" προκειμένου να αναπνεύσει το τραπεζικό σύστημα. Τίθενται πλέον κανόνες πληροφόρησης, διαφάνειας, ενημέρωσης και υπάρχουν και αντίστοιχες κυρώσεις στα funds. Κάνουμε ρύθμισες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που είναι υποχρεωτικές και δεσμευτικές για τους servicers, εκτός και αν πάνε στα δικαστήρια και τις αμφισβητήσουν, και ταυτόχρονα να είναι πιο θετικές για τους ανθρώπους που έχουν δάνεια». 

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών δήλωσε: «Εμείς πρέπει να κοιτάμε ολόκληρη την κοινωνία και να εφαρμόζουμε μία δίκαια φορολογική και κοινωνική πολιτική. Ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που δηλώνουν οι υπάλληλοί τους. Δεν θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά μελετάμε τι γίνεται, και θα φέρουμε ένα σύστημα π υ θα αντιμετωπίζει το θέμα, χωρις την αύξηση των φορολογικών συντελεστών».

Επίσης, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε και για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, λέγοντας: «Εμείς ελεγχόμαστε γι΄αυτό που κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας και, στο εσωτερικό της χώρας, οι ίδιες οι πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, αποδεικνύουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Δεν είναι μόνο ότι αναβαθμιστήκαμε πιστοληπτικά, αλλά είναι και τι γράφουν οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Είναι πολύ θετικά για την κυβέρνηση και την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία. Εμείς δεν είπαμε ότι αυτό ήταν προσπάθεια δύο ανθρώπων, ή της κυβέρνησης, είναι προσπάθεια συνολικά του ελληνικού λαού. Αν δεν είχαμε την πιστοληπτική αναβάθμιση, και οι εκθέσεις ήταν αρνητικές, δεν θα ερχόταν κανείς να επενδύσει, δεν θα άνοιγαν δουλειές. Έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 300.000 δουλειές από το 2019 και μετά. Όλα αυτά δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Όταν πας καλά στις εκθέσεις, αυτό αντανακλάται στη ζωή μας. Δεν γίνεται αυτό, όμως, από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς θέλουμε να ανέβουμε ακόμη περισσότερο».

Τι είπε για τη Μέση Ανατολή

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Δεν μπορούμε να είμαστε απομονωμένοι από τις παγκόσμιες εξελίξεις, ούτε η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μια προστατευτική γυάλα. Επηρεαζόμαστε από διεθνείς κρίσεις και γι' αυτόν τον λόγο πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ επιχειρούν τώρα στην Μέση Ανατολή για να ελεγχθεί η κατάσταση στον μεγαλύτερο βαθμό και να αποφευχθούν συνέπειες στο οικονομικό επίπεδο».

Έπειτα, ο ίδιος συμπλήρωσε το εξής: «Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη. Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις, επιχειρούμε να έχουμε πάντα «λεφτά στην άκρη», βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα για να κάνουμε τους κάλους. Εάν τύχει μία φυσική καταστροφή ή ξεφύγει η κατάσταση στη Μέση ανατολή, δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί;».

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα