Standard & Poor's: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Τι σημαίνει η αναβάθμιση

Standard & Poor's: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Τι σημαίνει η αναβάθμιση

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν τα διεθνή μέσα την ανάκτηση από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Το Associated Press αναφέρει ότι «η Ελληνική οικονομία κερδίζει νέα ψήφο εμπιστοσύνης με αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και ελπίδες για ώθηση στις επενδύσεις», ενώ το Reuters τονίζει ότι «η S&P δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από την κρίση του 2010» και σημειώνει ότι η χώρα μας αναδύθηκε από την οικονομική κρίση το 2018 και ήταν το μόνο μέλος της ευρωζώνης που η πιστοληπτική της ικανότητα είχε αξιολογηθεί στην κατηγορία «σκουπίδια».

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι «η S&P επιστρέφει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010 επικαλούμενη τη “σημαντική πρόοδο” που έκανε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων».

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Η Standard & Poors (S&P) ανακοίνωσε αργά τη νύχτα της Παρασκευής ότι αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση και οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι τα οφέλη από την εξέλιξη αυτή είναι άμεσα και σημαντικά.

Πρόκειται για ορόσημο για την ελληνική οικονομία, αφού συνιστά την επιστροφή της Ελλάδας στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των αναπτυγμένων οικονομιών, στις οποίες οι οίκοι κρίνουν ότι η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών δεν εγκυμονεί κινδύνους χρεοκοπίας.

Επίσης διαμορφώνει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκφράζεται τώρα η ελπίδα ότι θα εκτονωθούν οι πιέσεις για αυξήσεις των επιτοκίων στα ομόλογα, κάτι που οφείλονται στο ότι διανύουμε διεθνώς φάση ανόδου στο κόστος του χρήματος.

Όσο για τα οφέλη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, εκτιμάται ότι η αναβάθμιση θα μειώσει το κόστος, όχι μόνο άντλησης κεφαλαίων για το Δημόσιο, αλλά και για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κι έτσι, ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες θα επιτρέψει σε αυτές να μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει ή σκοπεύουν να προχωρήσουν σε εκδόσεις ή ανανεώσεις εταιρικών ομολόγων, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Οι Τράπεζες αναμένουν μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων και κατ’ επέκταση το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Θα ωφεληθούν από τη μεγαλύτερη αξία που θα έχουν τα ενέχυρα που καταθέτουν για δανεισμό από την ΕΚΤ, καθώς πλέον τα ομόλογα του Δημοσίου θα γίνονται αποδεκτά από την Ευρωτράπεζα.

Η αναβάθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων της τάξης των 10 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στις μετοχές ελληνικών εταιρειών εισηγμένων στο ΧΑ. 

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα