Απασχόληση συνταξιούχου: Ανατροπή με καταβολή μόνο του βασικού μισθού - Ζητούνται επιστροφές αναδρομικών 5ετίας

Απασχόληση συνταξιούχου: Ανατροπή με καταβολή μόνο του βασικού μισθού - Ζητούνται επιστροφές αναδρομικών 5ετίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει, κατά τους ελέγχους, τις πληρωμές των επιδομάτων και ωριμάνσεων στους υπαλλήλους της Διοίκηση που δίνονται με βάση τα έτη υπηρεσίες, καθώς θεωρεί την απασχόληση, μετά τη συνταξιοδότηση, σαν… νέα πρόσληψη. Ουσιαστικά με την καταβολή μόνο του βασικού μισθού...

Μετά την εξέλιξη αυτή εκατοντάδες συνταξιούχοι υπάλληλοι, οι οποίοι παρέμειναν στην εργασία τους, λαμβάνοντας παράλληλα και μέρος της σύνταξής τους, καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά τις πρόσθετες αυτές αμοιβές από το 2017 και μετά.

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2017 ισχύει ο νέος φορέας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με ενιαίους κανόνες για εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η απασχόληση συνταξιούχων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα επιτρέπεται μετά το 62ο έτος τα ηλικίας (όπως σταδιακά διαμορφώθηκε αυτό με τον ν.4671/20 και ισχύει κατά την τελευταία διετία).

Έτσι, πολλοί υπάλληλοι της Διοίκησης καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν την απασχόληση, καθώς δεν παραιτούνται της εργασίας.

Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι λαμβάνουν έτσι έμμεσα αύξηση κατά το 70% της σύνταξής τους, ενόσω συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται.

Ωστόσο, σε ελέγχους που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει τις πληρωμές επιδομάτων που σχετίζονται με τα έτη υπηρεσίας του εργαζομένου-συνταξιούχου. Θεωρώντας ουσιαστικά την έναρξη απασχόλησης μετά την συνταξιοδότηση, σαν αφετηρία νέες πρόσληψης.

Το επιχείρημα που προβάλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ότι «δεν μπορεί η προϋπηρεσία (έτη απασχόλησης) να υπολογίζεται δύο φορές: στις συντάξιμες αποδοχές και στην αμοιβή από την εργασία».

Αν και αυτή η στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μαχητή, μπορεί δηλαδή να αμφισβητηθεί δικαστικά καθώς η προϋπηρεσία του υπαλλήλου υφίσταται, ωστόσο δημιουργεί τετελεσμένα. Αποτρέποντας, ουσιαστικά, την συνέχιση της απασχόλησης σε τομείς του δημοσίου, όπου έχει την πλειοψηφία το δημόσιο και, κατά συνέπεια, έχει την ευθύνη του ελέγχου το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι μετακλητοί
Από την άλλη όμως, αυτή η απόφαση μοιάζει να αφήνει στο απυρόβλητο τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι προσλαμβάνονται και απασχολούνται μαζικά στο δημόσιο (υπουργεία, πολιτικό προσωπικό, δημόσιους οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομία). Και αυτό καθώς έχει διαμορφωθεί διαφορετικό… μισθολόγιο γι αυτή την κατηγορία απασχολούμενων στο δημόσιο. 
Μάλιστα, ο εξαγγελθείσες αλλαγές αναφορικά με την απασχόληση των συνταξιούχων αναμένεται να διευκολύνει, οικονομικά, αυτή την συγκεκριμένη κατηγορία των μετακλητών υπαλλήλων. Συνήθως πρόκειται για κομματικούς «ημέτερους».

Σημειώνεσαι ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης αναμένεται να καταθέσει ρύθμιση με την οποία θα απαλειφθεί το πέναλτι 30% επί των συντάξεων στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχου.

Η επιβάρυνση αναμένεται να περιοριστεί στο 10% και θα προβλέπεται επί των αποδοχών του συνταξιούχου από την εργασία.

.ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα