Κατάργηση της περικοπής του 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων

Κατάργηση της περικοπής του 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων

Μηδενική θα είναι η παρακράτηση για ποσά έως 5.000 ευρώ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
Η παρέμβαση αφορά στην αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται.

Την κατάργηση του «πέναλτι» ύψους 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, αν η κύρια σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300€, ενώ, παρακράτηση ύψους 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.

Με τη νέα διάταξη, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα, με βάση την κλίμακα.

Όμως, στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει, θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μία επιπλέον φορολόγηση, που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Με τον τρόπο αυτόν, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίσουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρυνθούν μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ τον χρόνο.

Το βασικό σενάριο που «μετράνε» ήδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι το ποσό της σύνταξης να παραμένει αμείωτο, στο 100%.

Ακόμη, δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της εισφοράς αυτής, το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 10%-15%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα