Ενεργειακή κλάση σπιτιού: Σε ποια ανήκει το σπίτι σου;

Ενεργειακή κλάση σπιτιού: Σε ποια ανήκει το σπίτι σου;

Η επιτακτική ανάγκη για δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να ανασταλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση ενέργειας μέσα στο σπίτι. Γι’ αυτό και η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, όπως και η ενεργειακή του αναβάθμιση, είναι ζητήματα που γίνονται όλο και πιο φλέγοντα όσο περνούν τα χρόνια και η κλιματική αλλαγή γίνεται πιο αισθητή. 

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την ενεργειακή κλάση του σπιτιού σου, αλλά και πώς μπορείς να την αναβαθμίσεις, ώστε να προστατεύσεις το περιβάλλον και να εξοικονομήσεις χρήματα, συνέχισε να διαβάζεις!

Τί είναι η ενεργειακή κλάση ακινήτου;
Η ενεργειακή κλάση ακινήτου είναι μία βαθμολογική κλίμακα, η οποία χωρίζεται σε 9 (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η) βαθμίδες και παρουσιάζει το πόση πρωτογενή ενέργεια καταναλώνει ένα σπίτι σε ετήσια βάση. Η κλίμακα αυτή ξεκινάει από το Α+ και φτάνει έως το Η, με το Α+ να αντιπροσωπεύει τη μικρότερη ετήσια ενεργειακή κατανάλωση και το Η τη μεγαλύτερη. Για να γίνει ο υπολογισμός της ενεργειακής κλάσης και να καθοριστεί σε ποιά βαθμίδα θα καταταχθεί το ακίνητο, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν οι σχετικές τιμές κατανάλωσης ενέργειας. 

Ανάλογα με την ενεργειακή κλάση ενός ακινήτου, καθορίζονται και τα λειτουργικά του έξοδα, πράγμα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αγορά ή την ενοικίαση ενός ακινήτου. Επομένως, καλό είναι να γνωρίζεις την ενεργειακή κλάση του σπιτιού που σε ενδιαφέρει, αλλά και αν υπάρχει δυνατότητα να το αναβαθμίσεις ενεργειακά κάνοντας μία αίτηση στο “εξοικονομώ”

Πώς υπολογίζεται η ενεργειακή κατανάλωση του ακινήτου;
Όπως είπαμε και παραπάνω, η ενεργειακή κλάση του ακινήτου υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Η μέτρηση γίνεται σε kWh (κιλοβατώρες) με τη 1 κιλοβατώρα να αντιπροσωπεύει το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσει μία συσκευή 1.000 watt για μια ώρα.

Τη διαδικασία υπολογισμού της ενεργειακής κατανάλωσης του ακινήτου αναλαμβάνει ένας ειδικός ενεργειακός επιθεωρητής, ο οποίος το εξετάζει ενδελεχώς, προκειμένου να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό. Τα σημεία-κλειδιά της επιθεώρησης του ακινήτου είναι:

  • Η ποιότητα των δομικών υλικών.
  • Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης.
  • Το μέγεθος και η ποιότητα των κουφωμάτων.
  • Ο τύπος κλιματισμού.
  • Ο τύπος θερμοσίφωνα (ηλεκτρικός, ηλιακός, boiler).
  • Τα τζάμια και τα πλαίσια.
  • Η μόνωση. 
  • Ο λέβητας και τα θερμαντικά σώματα.
  • Ο τύπος της οροφής, των δαπέδων και των τοίχων.

Με βάση τις μετρήσεις που κάνει και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές, ο επιθεωρητής υπολογίζει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του ακινήτου, συγκριτικά με το κτίριο αναφοράς. Ως κτίριο αναφοράς θεωρείται το κτίριο που επιθεωρείται, αν είχε τις ιδανικές προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης!

Τί σημαίνει η κάθε βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης;
Οι 9 βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης αντιπροσωπεύουν το ποσό ενέργειας που καταναλώνεται, καθώς και τα περιθώρια ενεργειακής αναβάθμισης που υπάρχουν. Η κλάση με την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση είναι η Α+, η οποία αφορά σε κατοικίες που καταναλώνουν λιγότερο από το 33% της ενέργειας που θα κατανάλωνε το ακίνητο αναφοράς. Ακολουθούν:

  • Η κλάση Α, η οποία καταναλώνει 33%-50% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Η κλάση Β+, η οποία καταναλώνει το 50%-70% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Η κλάση Β, η οποία είναι στην ουσία το ακίνητο αναφοράς, αφού καταναλώνει 70%-100% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Η κλάση Γ, η οποία καταναλώνει το 100%-141% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Η κλάση Δ, η οποία καταναλώνει το 141%-182% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Η κλάση Ε, η οποία καταναλώνει το 182%-227% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Η κλάση Ζ, η οποία καταναλώνει το 227%-273% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.
  • Και, τέλος, η κλάση Η, η οποία καταναλώνει πάνω από το 273% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς.

Επομένως, από την ενεργειακή κλάση του σπιτιού προκύπτει και το λειτουργικό του κόστος: Τα ακίνητα με υψηλή ενεργειακή απόδοση έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, ενώ τα ακίνητα με χαμηλή ενεργειακή απόδοση υψηλότερο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καθορίσεις σε ποιά ενεργειακή κλάση ανήκει το σπίτι σου και να δρομολογήσεις ενέργειες που θα την αναβαθμίσουν! 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα