Τουρισμός: Στην Αθήνα οι περισσότεροι τουρίστες - Ύφεση για Μύκονο και Σαντορίνη

Τουρισμός: Στην Αθήνα οι περισσότεροι τουρίστες - Ύφεση για Μύκονο και Σαντορίνη

Σε πρωταγωνίστρια της κυρίως καλοκαιρινής περιόδου αναδεικνύεται η Αθήνα, την ώρα που οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζονται αυξημένες κατά 24,8% σε σχέση με πέρυσι και 9,1% σε σχέση με το 2019, ενώ ανοδικά κινούνται και η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, αλλά και η Θεσσαλονίκη, όπου δείχνει ήδη αυξημένη διεθνή επιβατική κίνηση κατά 15,8%.

Το αφήγημα για νέα ρεκόρ θολώνουν η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι οποίες φλερτάρουν με την ύφεση. Οι αιτίες αποδίδονται στις υψηλές τιμές, στον κακό καιρό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στον υπερτουρισμό και την αρνητική δημοσιότητα.

Πάντως, ξενοδόχοι κι άλλοι επιχειρηματίες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας δηλώνουν στην «Καθημερινή» συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η φετινή χρονιά θα είναι τουλάχιστον εξίσου καλή με την περυσινή και ενδεχομένως να επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις κατά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ωστόσο, ξενοδοχειακές μονάδες της Μυκόνου μιλούν για κρατήσεις έως και 40% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήδη η κίνηση τον Μάιο παρουσιάστηκε σημαντικά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και συγκεκριμένα κατά 17,5% και 3,2% στην Σαντορίνη. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση στα δύο αεροδρόμια και σε μεγάλο βαθμό προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα δεδομένα από την ακτοπλοϊκή κίνηση. Στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου η Σαντορίνη φαίνεται να επανέρχεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ η υστέρηση στη Μύκονο να μειώνεται πέριξ του 15%.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών, πιέσεις ασκούνται και σε Σάμο, Καλαμάτα: Στο -21,8% βρίσκεται η Σάμος, παρά το ότι τον Μάιο είχε υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στην Καλαμάτα ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων δείχνει για το ίδιο διάστημα (τέλη Μαρτίου – τέλη Οκτωβρίου) 33,7% λιγότερες θέσεις.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα