Επιτόκια: Πιέζει τις τράπεζες και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Επιτόκια: Πιέζει τις τράπεζες και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πιέζει τις τράπεζες η κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων. Μετά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνει παρέμβαση επί του θέματος.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε τελεσίγραφο 10 ημερών στους επικεφαλής των τραπεζών.

«Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων».

Η πρόταση που συζητείται προβλέπει:

– Απορρόφηση μέρους της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού

– Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων

– Κούρεμα στις τραπεζικές προμήθειες για 12 συναλλαγές

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Οκτώβριο πιστοποιούν την πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια δανεισμού και να αφήνουν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων.

Σε αυτό το κλίμα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους.

Τι προκάλεσε την κόντρα υπουργού Οικονομικών – τραπεζιτών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ήρθε επειδή τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, την στιγμή που αυτά των δανείων αυξάνονται συνεχώς.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των δανείων βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο 4,86%, ενώ αυτό των καταθέσεων στο 0,05%, μια διαφορά 4,81%.

Όπως έχει προκύψει από τις συνομιλίες, η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες:

– Απορρόφηση μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στα επιτόκια

– Αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις

– Άμεση μείωση όλων των προμηθειών στις συναλλαγές

– Ειδική ρύθμιση για ευάλωτους ενήμερους πελάτες (-50% της επιβάρυνσης)

– Εφαρμογή εξωδικαστικού μηχανισμού για τους «κοκκινισμένους»

Πόσο επιβαρύνονται οι δανειολήπτες

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ένα δάνειο των 100.000 €, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και περίοδος αποπληρωμής 20 χρόνια, η δόση του Ιουλίου ήταν 511,59 €. Η δόση του Νοεμβρίου, με τις αυξήσεις είναι 625,65 €.

Με αύξηση 0,75% τον Δεκέμβριο, η νέα δόση θα είναι 659 €, μια μηνιαία επιβάρυνση δηλαδή της τάξης των 147 €. Η ετησία επιβάρυνση φτάνει στα 1.768 €.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα