Προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Με οριακό πλεόνασμα, επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά και πληθωρισμό στο 3%, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το '23.

Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2023, έναντι εκτιμώμενης ανάπτυξης 5,3% για το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο. Παράλληλα προβλέπεται πληθωρισμός στο 8,8% για φέτος και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0.7 %.

Σε λίγη ώρα η κυβέρνηση θα υποβάλει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023.

Το δημοσιονομικό συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την εκτίμηση των μακροοικονομικών προοπτικών επάνω στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός, βασίστηκε για την εκτίμησή του σε στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Πληθωρισμός
Την ίδια στιγμή, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αποκλιμακωθεί τους επόμενους μήνες του έτους, έτσι ώστε από το επίπεδο των 11,2% ετήσιας μεταβολής τον περασμένο Ιούλιο, να ανέλθει στην πρόβλεψη για 8,8% το τρέχον έτος.

Για το 2023, το μέγεθος του πληθωρισμού μειώνεται κοντά στο ένα τρίτο, ωστόσο δεν αναμένεται αποκλιμάκωση τιμών (δηλ. αρνητικός πληθωρισμός). Πηγή κινδύνου για το σενάριο  αποτελεί ενδεχόμενη υποεκτίμηση της έκτασης του εισαγόμενου πληθωρισμού στη χώρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό το 2022 και πιο αργή αποκλιμάκωση το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις του Προσχεδίου.

Mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα