Ευρωπαϊκός τουρισμός: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τα διαβατήρια εμβολιασμού και τα πιστοποιητικά ανοσίας

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τα διαβατήρια εμβολιασμού και τα πιστοποιητικά ανοσίας

Σχεδόν ένα μήνα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρώτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν λάβει την πρώτη τουλάχιστον δόση του εμβολίου.

Από πλευράς τους, χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, έχουν και αυτές αρχίσει να εμβολιάζουν τους πολίτες τους, ενώ άλλες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα τους εμβολιασμούς των πολιτών τους.

Με εκατομμύρια εμβόλια να έχουν ήδη αγοραστεί και συμφωνίες για τη μελλοντική αγορά τους να βρίσκονται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι η παγκόσμια ανοσία θα επιτευχθεί έως το 2023, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να πιστεύει ότι τότε η ζωή θα επιστρέψει στους προ πανδημίας ρυθμούς.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η πανδημία συγκλόνισε τις οικονομίες της πλειοψηφίας των χωρών και γονάτισε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία για πολλές χώρες αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων.

Ωστόσο οι βιομηχανίες αυτές, δεν μπορούν να περιμένουν την παγκόσμια ανοσία για να επανεκκινήσουν,  καθώς οι οικονομικές απώλειες που έχουν αντιμετωπίσει οι παγκόσμιες χώρες είναι καταστροφικές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες εργάζονται ήδη για τα «διαβατήρια εμβολιασμού»,  προκειμένου να επιτρέψουν την επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού. Προς το παρόν,  προς αυτή την κατεύθυνση έχουν στραφεί χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Δανία, ενώ άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ισλανδία εξετάζουν το «πιστοποιητικό ανοσίας» που ουσιαστικά σημαίνει ότι, είτε ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί, είτε ότι έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό, συνεπώς έχει αντισώματα. Εάν ο εμβολιασμός γίνει απαίτηση για τους πολίτες της ΕΕ ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ και για τους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ ώστε να τους επιτραπούν τα εντός Σένγκεν ταξίδια, είναι πιθανά μεταξύ άλλων τα εξής σενάρια:

Πρώτον, εάν η ΕΕ υποχρεώσει τους ταξιδιώτες να εμβολιαστούν, ακόμη και αν ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί εντοπίσουν ένα κενό στον κανονισμό και κατορθώσουν να εισέλθουν σε χώρα της ΕΕ, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αρνηθούν να τους καλύψουν για το ταξίδι τους.

Δεύτερον, θα απαγορευτεί ουσιαστικά η είσοδος στην Ευρώπη για τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα εμβόλια και των οποίων ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί είτε στο τέλος του έτους ή και κατά τη διάρκεια του επόμενου.

Επιπλέον, καθώς η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για ολόκληρο τον πληθυσμό κάποια στιγμή εντός του 2022, αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες θα αποτύχουν να ξεκινήσουν τη σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα προ πανδημίας έως ότου εμβολιαστούν όλοι, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετά.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα