Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια λόγω κορονοϊου;

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια λόγω κορονοϊου;

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των χαμένων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακίνητων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Η επικαιροποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου, η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα μισθώματα που δεν εισπράχθηκαν και η αποδοχή της από τους ενοικιαστές αποτελούν τα τρία κλειδιά που θα κλειδώσουν την έκπτωση την έκπτωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Το κράτος θα καλύψει τελικά το 30% των χαμένων ενοικίων συμψηφίζοντάς το με τους φόρους που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με εξαίρεση τις οφειλές από ρυθμίσεις.
Η πλατφόρμα

Για να υπολογιστεί η χασούρα αλλά κυρίως η έκπτωση φόρου για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που εισπράττει κουρεμένα κατά 40% μισθώματα θα δημιουργηθεί στο Taxisnet ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Μόλις αναρτηθούν τα μισθωτήρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται θα πρέπει:

-              Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς θα πρέπει οι μισθώσεις να φαίνονται στο σύστημα ως ενεργές.

-              Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας το  μηνιαίο μίσθωμα, τους μήνες κατά τους οποίους το ενοίκιο καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40% και τα στοιχεία των ενοικιαστών που δικαιούνται μείωση  ενοικίου.

-              Η αίτηση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όταν θα κλείσει η πλατφόρμα  η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της «αποζημίωσης» για τους φορολογούμενους που εισπράττουν από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού το 60% των μισθωμάτων.  Συνολικά θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν καθώς η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα σε μηνιαίο μίσθωμα 300 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40% ή 120 ευρώ, η έκπτωση φόρου υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 180 ευρώ και διαμορφώνεται σε 36 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 30% των υπόλοιπων 120 ευρώ του ενοικίου που «έχασε» ο ιδιοκτήτης.  Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ το 30% της απώλειας που θα υποστεί από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα