Αυτοί θα είναι οι νέοι μισθοί με επιδότηση για μειωμένο ωράριο

Αυτοί θα είναι οι νέοι μισθοί με επιδότηση για μειωμένο ωράριο

Μισθούς για μειωμένη απασχόληση, που όμως θα επιδοτούνται από έναν νέο μηχανισμό αναπλήρωσης των απωλειών, θα έχουν από 15 Ιουνίου μέχρι και 15 Οκτωβρίου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που λόγω της κρίσης και των νέων υγειονομικών κανόνων λειτουργίας της αγοράς εκτιμάται ότι μπορεί να εργαστούν για λιγότερες ώρες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπου η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι οι μισθωτοί θα παίρνουν επιδότηση ως 60% για τις απώλειες που θα έχουν εξαιτίας της μειωμένης απασχόλησης.

Η μείωση της απασχόλησης θα αποφασίζεται από την επιχείρηση και δεν θα υπερβαίνει το 50%, δηλαδή το συμβατικό 8ωρο θα μειώνεται μέχρι 4ωρο. Με μείωση απασχόλησης 50%, ο εργαζόμενος θα έχει αντίστοιχη μείωση μισθού, αλλά από τη μείωση αυτή το 60% θα το αναπληρώνει ο μηχανισμός.

Στην… τσέπη

Ουσιαστικά αν από τα 1.000 ευρώ χάσουν μισό μισθό με μείωση απασχόλησης 50%, ο μηχανισμός θα τους πληρώσει το 60% της ζημιάς και το νέο μηνιάτικο θα είναι 800 αντί 1.000 ευρώ. Αν η μείωση απασχόλησης είναι 25%, δηλαδή αν το 8ωρο γίνει 6ωρο, η επιδότηση θα είναι 30%, οπότε ο εργοδότης θα καταβάλλει μισθό μειωμένο κατά 25%, ήτοι 750 αντί για 1.000 ευρώ, και η απώλεια των 250 ευρώ θα αναπληρωθεί κατά 30% από το μηχανισμό με ποσό 75 ευρώ. Το νέο μηνιάτικο θα είναι για τον εργαζόμενο 825 ευρώ.

Τροπολογία

Η τροπολογία για τον νέο μηχανισμό με την ονομασία «Συν-εργασία» κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, ενώ οι κρίσιμες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου, όπως ο τρόπος πληρωμής των μισθών για εργαζομένους με μείωση απασχόλησης, θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση. Πάντως εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε να αποδίδεται απευθείας στο λογαριασμό των εργαζομένων το ποσό της επιδότησης ή να καταβάλλει όλο το μισθό ο εργοδότης και να εισπράττει αυτός στη συνέχεια την επιδότηση αντί ο εργαζόμενος. Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται ο τρόπος για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

* Θεσπίζεται για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 15.10.2020 μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που καλείται «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

* Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο μηχανισμό, ούτε επιτρέπεται μείωση επί των ονομαστικών τους αποδοχών βάσει της σύμβασης πλήρους απασχόλησης. Οι απολύσεις εργαζομένων που είναι εντός του μηχανισμού απαγορεύονται.

* Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την ισχύ του νόμου.

* Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού για έναν ή περισσότερους μήνες από 15 Ιουνίου ως 15 Οκτωβρίου για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.

* Στους εργαζομένους που εντάσσονται στο μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

* Στο πλαίσιο του μηχανισμού, επιδοτείται ως 60% και η απώλεια που θα έχουν οι εργαζόμενοι στο επίδομα αδείας, όπως και στο επίδομα Χριστουγέννων έτους 2020, λόγω της μειωμένης απασχόλησής τους.

* Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την επιδότηση 60%, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού (650 ευρώ) ή ημερομισθίου (29,04 ευρώ), η διαφορά αναπληρώνεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με την έξτρα αυτή ενίσχυση η συνολική επιδότηση της απώλειας μισθού ως τα 650 ευρώ θα είναι στο 100%, ενώ για μισθούς των 700 ευρώ, η επιδότηση θα καλύπτει το 93% της απώλειας.

* Οι ασφαλιστικές εισφορές επί του μισθού καλύπτονται από τους εργοδότες με βάση τον αρχικό ονομαστικό μισθό των εργαζομένων.

* Κατά παρέκκλιση, στις αεροπορικές επιχειρήσεις θα επιδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι εισφορές των εργαζομένων, ενώ το χρονικό διάστημα ισχύος του μηχανισμού εκτείνεται έως και τις 31/12/2020.

Προϋποθέσεις

Για την ένταξη στο μηχανισμό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν:

* Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

* Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

* Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

* Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Η σύγκριση τζίρου για να βγει το 20% θα γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).

Οι πληρωμές

Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζομένους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.

Η πληρωμή των μισθών θα γίνεται από τις επιχειρήσεις όπως προβλέπεται κάθε μήνα, ενώ για την επιδότηση μισθού εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει πληρωμή απευθείας στον εργαζόμενο αφού πρώτα δηλωθούν από τον εργοδότη η μειωμένη απασχόλησή του στην «ΕΡΓΑΝΗ», ο ονομαστικός του μισθός και οι αποδοχές που κατέβαλε ο εργοδότης για τη μειωμένη απασχόληση.

Στη δεύτερη εκδοχή, εξετάζεται να πληρώνει ο εργοδότης το σύνολο του ονομαστικού μισθού και να εισπράττει ο ίδιος την επιδότηση που αντιστοιχεί στη μειωμένη απασχόληση του εργαζομένου.

Είναι κρίσιμο τα στοιχεία αυτά να καταχωρίζονται στην αρχή κάθε μήνα και όχι στο τέλος, ώστε να μην καθυστερεί η καταβολή της επιδότησης στους εργαζομένους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα