Σταϊκούρας: Κάθε μήνας που δεν λειτουργεί η οικονομία κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ

Σταϊκούρας: Κάθε μήνας που δεν λειτουργεί η οικονομία κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ

Την ελπίδα του ότι κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα καταδεικνύει την αξία της ευρωπαικής αλληλεγγύης και δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων, εξέφρασε από την Βουλή ο Χρήστος Σταικούρας.

O υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, κάνοντας λόγο για θετικές πρωτοβουλίες που δεν μπορούν ωστόσο να αντιμετωπίσουν το εύρος της μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας.

"Ακόμα και με παρεμβάσεις 500 δις η άποψη μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς το σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο" υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας και επανέλαβε τη θέση της χώρας για τη έκδοση ευρωπαικού αξιόγραφου αλλά και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ο κ. Σταικούρας διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί επενδυτική πρωτοβουλία στήριξης των εθνικών συστημάτων υγείας των μελών της ΕΕ αλλά και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τα διορθωτικά ταμεία της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχει λάβει και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό τα ομόλογα του εληννικού δημοσίου θα είναι στο εξής επιλέξιμα , ενώ παράλληλα επανήλθε το γουειβερ.

Ο κ. Σταικούρας είπε ότι αυτές οι δύο αποφάσεις της ΕΕ διεύρυναν την ρευστότητα των αγορών ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να ενισχύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

O υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε πάντως ότι η πανδημία προκαλεί μεγάλο πλήγμα στην Οικονομία.

Ο Χρήστος Σταικούρας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμόδιων ευρωπαικών οργάνων η παύση λειτουργίας της οικονομίας κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ κάθε μήνα και πως "η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι απο 5% εως 10%.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι η καμπύλη της οικονομίας δεν έχει σχήμα V αλλά U και θα επεκτείνεται στο 2021. "Θα υπάρξουν δείγματα ανάκαμψης φέτος αλλά δεν θα ανατρέψουν την ύφεση. Κάθε εβδομάδα η Ευρώπη , η ΕΚΤ αναθεωρούν δυστυχώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις τους. Το θέμα λοιπόν να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν την ύφεση”.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες εως τέλος Απριλίου (όπου λήγει η σχετική παράταση) για την προστασία πρώτης κατοικίας.

"Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως την κατάλληλη στιγμή λαμβάνει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την λήξη της προστασίας πρώτης κατοικίας στις 31.12.2019. Εμείς επεκτείναμε την προθεσμία προστασίας. Εδώ είμαστε και εως τέλος Απριλίου να αξιολογηθούμε για τις πρωτοβουλίες” είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα